Search
Close this search box.

5 alternatieven voor een Brazilian Butt lift (BBL) – chirurgische en niet chirurgische ingrepen.

BBL

Wat is een Brazilian Butt Lift?

De Brazilian Butt Lift is een chirurgische ingreep die enorm gegroeid is in populariteit. De BBL zorgt voor vollere billen zonder dat er daadwerkelijk implantaten worden gebruikt. Tijdens deze behandeling wordt er vet, geoogst via andere plekken van het lichaam, geïnjecteerd in de billen. Deze manier van behandelen wordt liposuctie genoemd. Met deze ingreep kunnen je billen toenemen in volume, ronder en/of hoger worden gemaakt. 

Het is erg belangrijk de ingreep uit te laten voeren door een gecertificeerde, plastische chirurg die ervaring heeft met deze behandeling. Er zitten namelijk risico’s verbonden aan een BBL. Tijdens het injecteren van het geoogste vet kunnen er slagaders geraakt worden waardoor er vet in de bloedbaan terecht komt. Hierdoor wordt de bloedstroom geblokkeerd wat kan leiden tot vetembolie – een ernstige en soms levensbedreigende aandoening. Uit onderzoek is gebleken dat een BBL-operatie een sterftecijfer heeft van 1 op de 3000, dus zoals je begrijpt is het erg belangrijk om vantevoren goed onderzoek te doen als je deze behandeling overweegt. 

Een BBL is niet geschikt zijn voor mensen met een BMI van onder de 22.  Er is dan niet genoeg lichaamsvet wat kan worden gebruikt om de billen te vergroten/verhogen. Wanneer je de risico’s van een BBL te groot vindt of niet geschikt bent voor de behandeling, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven voor een bilvergroting.

1. Liposuctie van de taille

Liposuctie is een subtiel alternatief van de BBL. Tijdens deze behandeling wordt er overtollig vet verwijderd rondom de taille, om de billen meer te benadrukken. Dit alternatief is echter niet geschikt als je aanzienlijk grotere billen wil krijgen. Liposuctie kan ook worden toegepast op (bijvoorbeeld) de onderrug, om de bovenkant van de billen meer uit te laten steken. 

Dit alternatief brengt veel voordelen met zich mee t.o.v. de BBL zoals minder risico’s en complicaties, een kortere hersteltijd en lagere kosten. Het laatste voordeel heeft te maken met vet herverdeling. Wanneer het vet verwijderd wordt in bijvoorbeeld de heupen en/of taille, dan slaat terugkomend vet zich automatisch op in andere plekken zoals bijvoorbeeld de billen. Hierdoor kunnen de billen op den duur ook toenemen in volume.


2. Bil implantaten

Wanneer je op zoek bent naar een eenmalige permanente bilvergroting, dan zijn implantaten – die voor betere rondingen zorgen dan een BBL – een mogelijke oplossing. De implantaten zijn gemaakt van halfvaste siliconen en deze kunnen dus niet gaan lekken of scheuren. Indien je de implantaten zat bent kunnen ze worden vervangen of worden verwijderd.

Bil implantaten brengen een aantal risico’s met zich mee zoals: slechte wondgenezing, seroma, infecties of tintelingen langs de benen die zelfs door kunnen lopen tot de voeten als gevolg van druk op de zenuwen. Ook bij bil implantaten is het belangrijk om een gecertificeerde chirurg te vinden die ervaring heeft met het inbrengen van implantaten. Het is belangrijk dat de bil implantaat ingebracht wordt in de spier zodat complicaties worden verminderd en het resultaat langer stabiel blijft. Let hier dus op wanneer je een consult hebt voor bilimplantaten. 

Verder is het belangrijk dat de maat van de implantaat niet te groot is. Dit kan zorgen voor slechte wondgenezing, doordat er druk wordt uitgevoerd op de incisie (die eerder gemaakt is). Ook is de implantaat – wanneer deze te groot is – zichtbaar met bepaalde bewegingen en/of houdingen. 

De hersteltijd bij bilimplantaten is weer langer dan bij liposuctie en het kan lang duren voordat de implantaten aanvoelen alsof ze bij je lichaam horen.

BBL

3. Sculptra butt lift

Sculptra wordt gebruikt om lijntjes en rimpels te verwijderen en de collageen aanmaak te stimuleren om te groeien in de loop van tijd. Sculptra kan ook gebruikt worden om de billen om een liftend effect te geven en/of het volume van de billen te vergroten. Wanneer sculptra diep in de huid is geïnjecteerd, zorgen de PLLA-microdeeltjes (poly-L-melkzuur) voor een reactie die de collageenproductie stimuleert. Het gevolg hiervan is het creëren van volume in de billen. 

Om tot een gewenst – nog geen drastisch – resultaat te komen, dient er veel geïnjecteerd te worden. De vulling die nodig is (20 tot 40 injecties) is bovendien niet goedkoop. Bij een BBL wordt het lichaam als het waren geshaped. Vet kan worden verwijderd en de billen kunnen juist toenemen in volume door het injecteren van het (verwijderde) vet. Bij het injecteren van Sculptra zit het resultaat hem dus alleen in de toename van het volume. 

Het resultaat van een Sculptra butt lift kan tot twee jaar duren en is dus niet permanent. De groei van collageen wordt wel gestimuleerd, maar het is nog niet bewezen in welke mate dit is. Deze behandeling wordt ook vaak toegepast bij mensen die kleine stukjes willen verbeterd zoals bijvoorbeeld hip dips, het verbergen van bilimplantaten en deukjes).

4. Emsculpt

Er bestaan ook niet-chirurgische ingrepen die je billen kunnen vergroten, zoals een Emsculpt behandeling. Emsculpt is een body-sculpting procedure die spiercontracties opwekt door elektromagnetische straling. De procedure levert hoge-frequentie elektromagnetische energie pulsen aan het spierweefsel, waardoor er maximale spiersamentrekkingen worden gecreëerd die meer spiervezels activeren dan dat er met normale lichaamsbeweging bereikt kan worden. Daardoor zal de procedure kunnen helpen bij het opbouwen van spieren en verbranden van vet.

Anders dan de eerder genoemde alternatieven, voegt Emsculpt geen volume toe aan de billen. 

Emsculpt verbrandt geen vet wanneer deze wordt toegepast op de billen, maar wel wanneer deze wordt toegepast op de buik. Dit kan een voordeel zijn, aangezien de meeste mensen juist geen volume willen verliezen in hun billen, maar wel in hun buik. Wanneer je een wat lossere huid hebt, kan deze ietwat strakker worden doordat deze wordt opgevuld met de toegenomen spiermassa.

5. Billen Lift

Wanneer je een erg losse huid hebt, kan een billen lift een betere oplossing zijn dan een Emsculpt behandeling. Een billenlift (van bovenaf) of een bil correctie (van onderaf) is vaak een betere keuze voor mensen die veel zijn afgevallen en overtollige of verslapte huid hebben. Bij een billen lift wordt deze huid namelijk strakgetrokken, waarbij de chirurg de extra huid verwijdert om een gladder, strakker uiterlijk te krijgen.

Bronnen en studies

EenVandaag. (2018, 20 november). Hoog sterftecijfer bij populaire ingreep “Brazilian Butt Lift”. Geraadpleegd op 1 december 2021, van https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoog-sterftecijfer-bij-populaire-ingreep-brazilian-butt-lift/ 

redactie. (2018, 20 juli). Plastisch chirurgen waarschuwen voor “dodelijke” bilvergroting. AD.nl. Geraadpleegd op 1 december 2021, van https://www.ad.nl/binnenland/plastisch-chirurgen-waarschuwen-voor-dodelijke-bilvergroting~a8671899/ 

redactie. (2019, 11 juli). De bilvergroting: razend populair, maar het kan vreselijk aflopen. AD.nl. Geraadpleegd op 1 december 2021, van https://www.ad.nl/binnenland/de-bilvergroting-razend-populair-maar-het-kan-vreselijk-aflopen~ad1ef674/ 

Cansancao, A. L., Condé-Green, A., Gouvea Rosique, R., Junqueira Rosique, M., & Cervantes, A. (2019). “Brazilian Butt Lift” Performed by Board-Certified Brazilian Plastic Surgeons. Plastic and Reconstructive Surgery, 144(3), 601–609. https://doi.org/10.1097/prs.0000000000006020 

Kinney, B. M., & Lozanova, P. (2018). High intensity focused electromagnetic therapy evaluated by magnetic resonance imaging: Safety and efficacy study of a dual tissue effect based non-invasive abdominal body shaping. Lasers in Surgery and Medicine, 51(1), 40–46. https://doi.org/10.1002/lsm.23024

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen