Search
Close this search box.

Cellulite: Hoe kom ik af van mijn sinaasappelhuid?

cellulite

Wat is cellulite? 

Verschijnen er opeens kuitjes op je huid en gaan deze niet gemakkelijk weg? Het kan zijn dat je last hebt van cellulite. Dit wordt ook wel een sinaasappelhuid genoemd. Cellulite is een huidaandoening die zich vaak ontwikkelt vanaf een jaar of 25, waarbij de huid een wat bobbelige structuur kan krijgen. Cellulite kan voorkomen bij bijna elk gewicht en heeft dus niet per se met overgewicht te maken. Deze kuiltjes in de huid zijn bij sommigen ongewenst en daarom zijn er mensen die hier graag wat tegen doen. En gelukkig kan dit ook op verschillende manieren. Wat is cellulite? Wat zijn de oorzaken? En hoe kom je er vanaf? Dat lees je hier!

Hoe ontstaat cellulite?

Het is een fabeltje dat mensen denken dat cellulite alleen ontstaat bij mensen met overgewicht of overtollig vet. Wel kan een gezonde levensstijl en gewichtsafname de eventueel aanwezige cellulite doen verminderen. Het ontstaan van cellulite kan bij iedereen een andere reden hebben. Daarom zijn er ook verschillende behandelingen mogelijk voor het bestrijden van cellulite. Onder de huid bevinden zich vetcellen en deze cellen slaan vanuit het bloed vet op. Doordat er vanuit het bloed vet wordt opgeslagen in de cellen, groeien deze cellen als het ware. Als deze vetcellen dusdanig groeien kan er een vernauwing ontstaan in de bloedvaten. Door een verslechterde bloedcirculatie en een verstoorde vetafvoer kunnen vocht, bloed en andere afvalstoffen moeilijker worden afgevoerd. Op deze manier ontstaat er een klompje wat omringt is door bindweefsel. Dit zorgt ervoor dat de huid er bobbelig uit kan zien en dit wordt cellulite genoemd, oftewel de sinaasappelhuid.

Wie kan er last hebben van cellulite?

Cellulite komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 25 jaar en wat zwaarder zijn dan gemiddeld. Dit betekent dat zij meer lichaamsvet hebben dan mensen die lichter zijn. Naast cellulite door overtollig lichaamsvet kan cellulite echter ook voorkomen bij gezonde, fitte mensen. Verder komt cellulite het meeste voor bij vrouwen en voor maar 10% bij mannen. 

De plekken waar cellulite kan ontstaan zijn voornamelijk de dijen, billen buik en soms ook op de armen.

Oorzaak van cellulite

Hoe cellulite ontstaat verschilt zoals eerder gezegd per persoon, maar over het algemeen heeft de oorzaak te maken met de structuur van het bindweefsel onder de huid. Bij vrouwen ligt het bindweefsel verticaal tussen de huid en bij mannen loopt dit weefsel door elkaar heen. Doordat het bindweefsel bij mannen dwars door elkaar loopt is er een strakkere structuur waardoor vet minder snel “uitsteekt”. Bij vrouwen is dit dus eerder het geval. 

Een van de oorzaken van cellulite is dat er  veranderingen in de hormoonspiegel optreden. Wanneer een vrouw in de pubertijd zit, ouder wordt, zwanger of in de overgang is, dan kunnen de veranderingen in de hoeveelheid oestrogeen de reden zijn voor cellulite. Als vrouwen daarnaast in de menopauze komen, zijn de oestrogeenspiegels lager waardoor de huid dunner en minder elastisch wordt. De vetcellen daarentegen worden groter en hierdoor kunnen ook de zogenoemde kuiltjes in de huid groter worden. 

Verder kunnen een trage stofwisseling, bloedsomloop en genetische factoren ook een oorzaak zijn van cellulite.

Verschillende vormen van cellulite

Er zijn verschillende niveaus waarin de mate van cellulite wordt gerangschikt.

 • De eerste graad: Milde cellulite (één tot vier kuiltjes in de huid) 
 • De tweede graad: Matige cellulite (vijf tot negen diepe kuiltjes en verslapping van de huid) 
 • De derde graad: Ernstige cellulite (10 of meer diepe kuiltjes met een verslapping van de huid)

Kan je van cellulite afkomen?

Er is nog geen perfecte oplossing die ervoor zorgt dat cellulite voorgoed kan worden verholpen. Wel zijn er behandelingen die ervoor zorgen dat cellulite verminderd kan worden en dat de huid een verbetering krijgt. Er bestaan verschillende cosmetische en niet cosmetische behandelingen. Hieronder worden deze behandelingen benoemd.

Masseren

Door de huid te masseren wordt er gezorgd dat het vet onder de huid regelmatig wordt verdeeld. Door het stevig masseren van de huid ontstaat er een temperatuursverhoging die ervoor zorgt dat vet zich minder snel ophoopt en de bloedafvoer verbeterd wordt, waardoor vetten juist weer snel kunnen worden afgevoerd. Er zijn verschillende manieren en behandelmethodes om de huid te masseren: 

 • Lpg-behandeling: Bij een lpg-behandeling wordt er met een lpg-apparaat gemasseerd op de huid die cellulite bevat. Deze massage zorgt ervoor dat de vetverbranding wordt verbeterd. Tijdens de behandeling wordt het lichaam bedekt met een nylon pak. Deze behandeling wordt als minder pijnlijk ervaren dan bijvoorbeeld cupping of een handmatige bindweefselmassage. Een behandeling duurt ongeveer 40 minuten en voor een optimaal vetverbrandingsproces wordt het aangeraden om 6 uur na de behandeling te sporten. 
 • Cupping: Deze manier van masseren kan zelf worden uitgevoerd, maar er bestaan ook behandelingen waarbij het cuppen voor je wordt gedaan door een specialist. Tijdens cupping wordt de huid vacuüm gezogen in de zogeheten cups. Vervolgens glijden de cups met behulp van olie over de huid geschoven. De vetophopingen in de huid worden afgebroken en de bloedsomloop en het bindweefsel worden verbeterd. Ook is deze manier van masseren goed voor het lymfesysteem. 
 • Bindweefselmassage: Deze massage lijkt op de cupping massage, maar hier wordt er gebruik gemaakt van de handen. Met speciale technieken van masseren wordt het bindweefsel als het ware ‘los’ gekneed, en kan er hetzelfde worden bereikt als met de cupping massage.

Er bestaan verschillende behandelingen die een techniek gebruiken om het bindweefsel onder de huid als het ware ‘open te breken’. Het is nog niet uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat deze behandelingen daadwerkelijk werken. De American Academy of Dermatology (AAD) heeft wel een aantal behandelingen die de huid kunnen verbeteren op het gebied van cellulite benoemd: 

Behandel technieken

 • Subcisie behandeling: Subcisie behandeling heeft als het doel de bindweefselbanden te verbreken en wordt voor verschillende doelen gebruikt. Met behulp van een naald worden de bindweefselbanden verbroken. Hierdoor ontstaan er holtes die zich vullen met bloed. Deze met bloed gevulde holtes worden later vervangen door nieuw bindweefsel. Dit wordt gedaan met naalden onder de huid. 
 • Cryotherapie: Deze therapie zorgt ervoor dat de productie van collageen wordt verbeterd waardoor de verbroken verbindingen onder de huid weer worden hersteld. Bovendien zorgt Cryotherapie voor een verbeterde collageenaanmaak in het hele lichaam. 
 • Cryolipolyse: Deze behandeling heeft als doel om het vet te verwijderen. Dit wordt gedaan door de huid te laten bevriezen en wordt ook wel coolsculpting genoemd. Door het plaatselijk opwarmen en afkoelen van vetweefsel, worden vetophopingen tegengegaan. 
 • Cellfina: Bij deze chirurgische behandeling wordt er met een heel klein mesje bindweefsel losgemaakt onder het huidoppervlak. 

Niet optimaal werkende behandelingen

Er bestaan tevens andere behandelingen tegen cellulite, maar deze lijken nog niet wetenschappelijk bewezen te zijn en bovendien kunnen deze behandelingen er soms zelfs  voor zorgen dat het probleem verergerd wordt. Denk hierbij aan de volgende behandelingen: 

 • Mesotherapie: Hierbij worden er met meerdere injecties stofjes in de huid gespoten die ervoor zouden zorgen dat vet zich oplost onder de huid. 
 • Non-ablatieve lasers en lichtsystemen: Bij deze behandeling wordt er met licht en lasers gewerkt om het tijdelijke effect van cellulite te verminderen.
 • Elektrische spierstimulatie (EMS) en iontophoresis apparaten: Hierbij wordt er met elektrische stroom ionen oplosbare zouten in het lichaam gebracht die ervoor zouden zorgen dat cellulite wordt verminderd.  
 • Bodywrap: Dit is een techniek waarbij je lichaam na insmeren met een speciale crème wordt ingepakt met speciale materialen, wat ook zou kunnen helpen. 
 • Pleister: Speciale pleisters waardoor je vet zou verliezen en als het ware afvalt.
 • Liposuctie: Hierbij wordt er vet weggezogen van bepaalde lichaamsdelen, maar let op: hierbij wordt niet de cellulite weggehaald, maar simpelweg het overtollige vet.

Gezonde levensstijl

Natuurlijk kan er van binnenuit ook een heleboel worden verbeterd. Zorg ervoor dat je gezond eet, genoeg beweegt en genoeg water tot je neemt. Doordat cellulite voornamelijk ontstaat door vetweefsel in ons lichaam is het goed om een gezonde levensstijl aan te houden. Eet genoeg fruit, groente, volkoren producten, vis, noten, zaden en pitten. 

Water zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten en daarom is het heel belangrijk om genoeg water te drinken. Tijdens de eerder genoemde bindweefselmassages is het ook verstandig om meer water dan normaal te drinken, omdat er tijdens die massages afvalstoffen door het lichaam af worden gevoerd, wat wordt bevordert door genoeg water te drinken. Als laatste draagt sporten ook bij aan een goede doorbloeding van het lichaam en de afvoer van afvalstoffen uit ons lichaam. Beweeg daarom voldoende.

Ontspanning 

Zoals eerder gezegd kan de hormoonhuishouding ook voor cellulite zorgen en daarom is het belangrijk om deze zo veel mogelijk in balans te houden. Stress zorgt o.a. voor een impact op de huid doordat er hormonale veranderingen ontstaan, wat kan leiden tot cellulite. Zorg daarom voor genoeg ontspanning, waar genoeg slapen natuurlijk ook bij hoort.  

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen