Search
Close this search box.

Hoe kom je af van Couperose? 5 manieren tegen couperose.

Couperose

Heb jij voortdurend last van roze blozende wangen, dan is er een mogelijkheid dat je couperose hebt. Dit is een huidaandoening waarbij de bloedvaatjes in het gezicht erg zichtbaar zijn waardoor je huid een rood en/of blozend uiterlijk heeft. De aandoening kan ontstaan op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Je hoeft niet last te hebben van de uiterlijke kenmerken van de  huidaandoening, maar soms kan er wel een branderig gevoel optreden.

De huidaandoening – die onschuldig is – kan zorgen voor onzekerheid, omdat je huid niet meer egaal is. Gelukkig zijn er manieren om couperose te voorkomen en te behandelen. Eerst wordt er uitgelegd hoe couperose precies ontstaat en wat de symptomen hiervan zijn. Vervolgens worden er manieren gegeven om couperose te behandelen. Tot slot worden er nog wat tips gegeven om couperose te voorkomen in de toekomst.

Wat is couperose?

Vlak onder de huid liggen allerlei bloedvaatjes. Deze oppervlakkige bloedvaatjes kunnen naarmate de jaren hun elasticiteit verliezen  wijder worden. De oorzaak van de aandoening is nog niet helemaal duidelijk, maar rosacea – een ontstekingsreactie van de huid – kan couperose veroorzaken. 

Er zijn een aantal factoren die een bijdrage kunnen leveren aan couperose: 

–       Uv-stralingen. 

–       Verschillende huidtypen; een lichtere huid heeft meer kans op couperose. 

–       Wisselende temperaturen. 

–       Erfelijke bepalingen.

Symptomen couperose

Naast de soms wat branderige huid zijn er ook andere symptomen waaraan couperose kan worden herkend. De bloedvaatjes in het gezicht zijn rood en blauw en dit is te duiden aan de vurige huid. Verder kan je last hebben van een droge en prikkende huid. Vaak wordt de aandoening door elkaar gehaald met rosacea, maar deze huidaandoening geeft anders dan couperose ontstekingen (zoals puistjes).

Hoe kun je couperose behandelen?

Gelukkig zijn er manieren om couperose te behandelen. De meest effectieve manier hiervoor is met laserbehandelingen, maar elektrocoagulatie is ook een effectieve manier. Daarnaast zijn er ook andere manieren, zoals enzymen- en camouflagetherapie. Er bestaan ook natuurlijke middelen die de huidaandoening kunnen verminderen.

1. Laserbehandelingen

Tijdens de laserbehandelingen worden vergrote bloedvaatjes onder de huid beschadigd, zonder dat de rest van gezonde bloedvaatjes en weefsels worden aangetast. Tijdens deze zogeheten vaatlaserbehandeling wordt er vaak gewerkt met een Elite plus laser. Deze geeft lichtimpulsen af in de huid met een redelijk hoge energie intensiteit. De lichtpulsen vanuit de laser worden geabsorbeerd door de rode kleurstof in de bloedvaten en dit resulteert vervolgens in de vernietiging van de verwijde bloedvaatjes. 

2. Elektrocoagulatie

Tijdens een elektrocoagulatie worden de bloedvaatjes verwijderd door middel van hitte. Tijdens deze behandeling worden er naaldjes op de goede plek geplaatst in de huid. Aan de hand van elektrische geleiding zullen de bloedvaatjes vervolgens worden vernietigd door de hitte die er ontstaat in de huid. 

3. Enzymtherapie

Tijdens deze behandeling – die geschikt is voor alle huidtypen – wordt de huid in zijn algemeen verbeterd door middel van enzymen tijdens de behandelingen en aminozuren (in producten) die thuis worden gebruikt. De behandeling dringt tot diep in de cellen door en hebben als doel een verbetering van de structuur en de functies van de huid. 

4. Camouflagetherapie 

Samen met de behandelaar wordt er een kleurencombinatie gekozen die past bij je huidskleur. Je krijgt een crème mee naar huis die dagelijks aangebracht moet worden en vervolgens wordt er een speciale fixeer poeder aangebracht om de crème watervast te maken. Het doel van deze therapie is de hele dag bescherming en zekerheid te bieden. 

5. Natuurlijke wondermiddelen om de roodheid te verminderen. 

Met deze middelen kun je de roodheid van je huid verminderen, maar voor de bloedvaatjes kun je er niet mee verwijderen: 

–       Toverhazelaar: heeft vaatvernauwende eigenschappen

–       Olie van lavendel: Verzachtende ontstekingsremmende eigenschappen.

–       Aloë Vera: Verzachtend, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. 

–       Kamille: stress verminderende en rustgevende werking op de huid. 

–       Groene thee: Bevat veel ontstekingsremmende eigenschappen.

Kun couperose voorkomen?

Helaas is couperose niet te voorkomen, maar er zijn zaken waar rekening mee kan worden gehouden om de kans hierop te verminderen. Producten zoals koffie, thee, alcohol of pittig eten heeft een negatieve invloed, vermijd deze producten daarom als je gevoelig bent voor couperose. De kans op couperose kan door beschadiging van het gezicht vergroten, denk hierbij aan bijvoorbeeld operaties in het gezicht.  Aangezien UV- stralingen een bijdrage kunnen leveren aan couperose is het belangrijk om je gezicht elke dag in te smeren met zonnebrand. 

De huidaandoening is dus gelukkig te verwijderen door middel van verschillende behandelingen. Welke behandeling het best geschikt is voor jou kun je het beste overleggen met een behandelaar. Helemaal voorkomen kan helaas niet, maar je kunt wel rekening houden met een aantal zaken, zoals voeding en verzorging van je huid. En om niet te vergeten, drink voor het slapen gaan een lekker kopje groene thee!

Couperose

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen