Search
Close this search box.

Emsculpt versus CoolSculpting: Wat is het verschil?

Emsculpt versus CoolSculpting Cosmediate

Alles wat je wilt weten over deze twee populaire non-chirurgische ingrepen.

Lijkt het hardnekkige laatste laagje vet dat u onvermoeibaar probeert weg te werken, gewoon niet weg te gaan? Wellicht dat deze body contouring methodes hulp kunnen bieden! Je hebt er misschien wel eens van gehoord.. CoolSculpting en Emsculpt. Misschien heb je die gekke apparaten bij je kliniek zien staan, maar heb je misschien geen idee wat ze doen, hoe ze werken of wat voor resultaten je zult krijgen. 

Om je te helpen beslissen in welke behandeling je zou kunnen investeren en het verschil tussen de twee te begrijpen, hebben we hier een uitgebreid blog over geschreven. 

Wat doen CoolSculpting en Emsculpt? 

Hoewel het proces voor CoolSculpting en Emsculpt zeer verschillend is, is het doel van beide methodes over het algemeen hetzelfde: helpen bij het contouren van uw lichaam.

CoolSculpting is een niet-invasieve vet vermindering behandeling die cryolipolysis – ookwel het bevriezen van vet – gebruikt om vetcellen in het lichaam te bevriezen en te elimineren. Volgens de oprichters van CoolSculpting, resulteert één enkele CoolSculpting-behandeling in gemiddeld 20-25% vermindering van vet. “Door een constante [lage] temperatuur te handhaven tijdens de behandeling, wordt warmte onttrokken aan vetcellen, waardoor celdood wordt geïnduceerd”, legt Dr. Germain uit. “Deze vetcellen worden dan geëlimineerd via het natuurlijke metabolische proces van het lichaam. De dode vette cellen worden opgeslokt door macrophages [de vuilnismannen van het lichaam], en deze macrophages worden dan afgedragen via het lymfatische systeem, door de lever gefilterd en als afval afgescheiden.” 

Emsculpt daarentegen berust op elektromagnetische velden met hoge intensiteit om maximale spiercontracties te stimuleren. Deze samentrekkingen zijn intenser dan wat je lichaam kan produceren met vrijwillige samentrekkingen, en Emsculpt helpt om nieuwe spiervezels te bouwen en om je bestaande spiervezels te versterken. Bovendien maakt de nieuwste versie genaamd Emsculpt Neo ook gebruik van warmte om vetverbranding te stimuleren.

Doet CoolSculpting of Emsculpt pijn?

Een andere factor die je moet overwegen bij het kiezen van een medische behandeling is natuurlijk hoeveel pijn je zult ondervinden tijdens het behandelproces. CoolSculpting resulteert in meer ongemak in het begin en tijdens de herstelfase, waarbij sommige patiënten de behandelde gebieden erg gevoelig vinden. Emsculpt resultaten kunnen patiënten het gevoel geven alsof ze net een intensieve training hebben gehad, en dus zware spierpijn hebben. Beide behandelingen kunnen zeer verschillende gewaarwordingen veroorzaken, omdat ze gebruik maken van totaal verschillende methodes. Maar wees gerust, geen van beide procedures verhindert patiënten om hun normale activiteiten weer op te pakken. 

Hoe lang duurt CoolSculpting of Emsculpt?

Het aantal behandelingen aanbevolen binnen een bepaald tijdsbestek voor Emsculpt vs CoolSculpting is erg verschillend. Bij Emsculpt wordt aanbevolen om vier behandelingen van 30 minuten te doen, twee tot drie dagen uit elkaar. Zorg er dus voor dat je binnen een periode van twee weken genoeg tijd hebt om aan deze spieropbouwende procedure te besteden. Daarnaast zijn spieren iets dat je kunt blijven opbouwen, en moeten de behandelingen opgevolgd worden met regelmatige beweging en een aantal onderhoudsbehandelingen.

CoolSculpting duurt meestal maximaal een uur, en afhankelijk van het gebied dat wordt behandeld, heb je slechts een paar behandelingen nodig om resultaten te zien. Ideale kandidaten voor CoolSculpting zullen één of twee behandelingen nodig hebben in elk gebied dat wordt behandeld.

CoolSculpting en Emsculpt resultaten

Hoewel zowel CoolSculpting als Emsculpt resulteren in een meer getonede lichaamsbouw, richt CoolSculpting zich alleen op vet, terwijl Emsculpt zich meer richt op spieren met een kleine vetvermindering component. Onderhoudsbehandelingen zijn nodig met Emsculpt, om de spieropbouw te behouden, terwijl CoolSculpting-resultaten permanent zijn, mits er geen gewichtstoename is.

Als uw gewicht en levensstijl stabiel blijven na een van beide behandelingen, zullen de Emsculpt-resultaten en CoolSculpting-resultaten langdurig zijn. Door de Emsculpt-behandeling bouwt u spieren op – en het kan zijn dat je een goed trainings regime moet aanhouden of Emsculpt moet herhalen, eens per kwartaal of om de zes maanden, om de spier opbouw te behouden. De resultaten van Emsculpt voor de spierdefinitie zullen over het algemeen ongeveer negen maanden aanhouden, terwijl de resultaten van CoolSculpting permanent zijn.

Het is belangrijk op te merken dat Emsculpt niet voor elk behandeld lichaamsdeel vetcellen kan verminderen. In gebieden zoals de buik worden specifieke parameters gebruikt die resulteren in permanent vetverlies. Voor de billen ligt de nadruk echter op spieropbouw in plaats van vetvermindering, en de behandeling is hier juist ontworpen om de spiergroei te maximaliseren terwijl vetverlies tot een minimum beperkt wordt. 

CoolSculpting en Emsculpt zijn twee geweldige technologieën zijn die synergetisch kunnen werken, om zowel de vetcellen te verbranden als de spieren te versterken en te tonen. Het hoeft dus geen of-of situatie te zijn. 

Wat is duurder, CoolSculpting of Emsculpt?

De prijs varieert, afhankelijk van het te behandelende gebied. Een CoolSculpting behandeling van de buik kan variëren van € 1.500 tot € 7.500, afhankelijk van het aantal behandelde gebieden op de buik om ideale resultaten te bereiken. Voor een CoolSculpting behandeling op de armen betaal je tussen de €1,500 en €3,000, terwijl je voor een Emsculpt behandeling voor de armen tussen de €3,000 en €4,000 betaalt (plus onderhouds behandelingen, indien gewenst, na de eerste vier). Voor een buik Emsculpt behandeling, kan de prijs beginnen bij €3.000, maar dit kan ook oplopen aangezien er herhaling en onderhoud nodig is. 

Over het algemeen is Emsculpt dus vaak iets duurder dan CoolSculpting, maar al met al is de totale prijs voor Emsculpt en CoolSculpting moeilijk te bepalen omdat het allemaal afhangt van de specifieke behoeften en doelen van het individu.  

Kan je met Coolsculpting en Emsculpt dezelfde gebieden behandelen?

Het gebruik van CoolSculpting is goedgekeurd voor de kin, armen, bh vet, love handles, buik, binnenste en buitenste dijen, knieën en de rol direct onder de bil. Emsculpt heeft minder goedgekeurde behandelgebieden en behandelt alleen de buik, de billen, de bovenkanten van de dijen, de armen en de kuiten.

Behandelt CoolSculpting of Emsculpt cellulitis?

Cellulitis is vaak het gevolg van meerdere factoren: slechte bloedtoevoer, ongezond vetweefsel, verkleving van de huid met diepere structuren, verhoogde huidverslapping, enzovoort. CoolSculpting en Emsculpt kunnen helpen om een deel van het ongezonde vetweefsel te verminderen, terwijl Emsculpt ook kan helpen om de bloedtoevoer te vergroten door meer spieren op te bouwen.

Deze apparaten zijn echter niet gebouwd tegen Cellulitis en zijn dus niet per se gunstig voor het strakker maken van de huid. Voor cellulitis worden deze procedures vaak gecombineerd met andere procedures die de doorbloeding verbeteren, de huid strakker maken en de verkleving tussen de huid en diepere structuren opheffen.

Hebben CoolSculpting en Emsculpt dezelfde bijwerkingen?

Hoewel zowel CoolSculpting als Emsculpt geen hersteltijd nodig hebben, zijn bijwerkingen nog steeds mogelijk.

CoolSculpting bijwerkingen kunnen zijn: 

  • Roodheid 
  • Zwelling 
  • Gevoeligheid 
  • Blauwe plekken of jeuk gedurende een paar dagen tot enkele weken na de behandeling. 
  • Voor CoolSculpting uitgevoerd op de kin, hebben patiënten gemeld dat ze een vol gevoel achter in hun keel hebben gedurende maximaal twee weken. 


Emsculpt daarentegen resulteert doorgaans alleen in een pijnlijke plek in het behandelde gebied na de sessie, alsof u net een bijzonder zware training heeft gehad en spierpijn heeft. Studies tonen aan dat deze pijn binnen één tot twee dagen verdwijnt. Aangezien het apparaat nog vrij nieuw is, zijn de neveneffecten van Emsculpt op lange termijn over het algemeen onbekend. Artsen zijn echter van mening dat het tot nu toe een vrij veilige behandeling is gebleken.

Ben ik een goede kandidaat voor CoolSculpting of Emsculpt? 

Helaas kan niet iedereen baat hebben bij een van deze apparaten. Om zinvolle veranderingen te zien, moet u dichtbij uw ideale lichaamsgewicht zijn en geen overgewicht hebben(d.w.z. een body mass index, of BMI, van 25 of minder hebben). Voor mensen met een hogere BMI zullen er meerdere behandelingen nodig zijn, en andere behandelingsopties kunnen meer effect hebben.

Als u binnen het ideale BMI-bereik valt en nog steeds niet kunt beslissen, kan deze omschrijving u wellicht helpen: CoolSculpting is ontworpen voor iemand die dicht bij zijn ideale gewicht zit en een gezond dieet volgt, maar een lichaamsdeel met hardnekkig vet heeft dat niet wil verdwijnen, ondanks zijn inspanningen. Emsculpt is het beste voor iemand die de definitie van zijn spieren in bepaalde gebieden wil verbeteren en vergroten.

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen