Search
Close this search box.

Rimpel verwijdering: de behandelingen en product ingrediënten die bewezen effectief zijn.

Rimpel Verwijdering

De effectieve methodes om die rimpels te verwijderen.

In de huidige schoonheidswereld kan het lijken alsof elke crème en behandeling op de markt belooft de fijne lijntjes te laten verdwijnen en je huid glad te strijken in slechts een aantal weken. Als je echter je gezonde verstand gebruikt, begrijp je dat een crème van €50 niet bewezen effectief je rimpels kan verminderen. Hoewel er veel claims zijn over anti-veroudering en de anti-rimpel reclames je om de oren vliegen, is van slechts een select aantal ingrediënten en technologieën bewezen dat ze helpen bij het verminderen van rimpels. Het is daarom van belang om te weten welke behandelingen en ingrediënten nou werken en wat er alleen maar goede marketing is. 

Rimpel verwijdering met Neurotoxinen

Neurotoxinen, of neuromodulatoren, omvatten Botox en afgeleide merken, en zijn waarschijnlijk de meest populaire oplossing voor rimpels. Deze vloeistof wordt in het behandelde gebied geïnjecteerd en verlamt tijdelijk de onderliggende spier, waardoor beweging en het ontstaan of verdiepen van rimpels wordt voorkomen. Tegenwoordig worden er ook bij jongeren in hun twintiger jaren veel (preventieve) botox behandelingen gedaan. Doordat de onderliggende spieren zo nu en dan verlamd worden, zullen de rimpels minder kans hebben dieper 

Natuurlijk wordt botox ook gebruikt bij oudere patiënten, maar hoewel er absoluut een verbetering optreedt, kan botox vaak niet alle dieperliggende rimpels laten verdwijnen. Hier moeten dan vaak fillers bij gebruikt worden. Bovendien kan botox na verloop van tijd leiden tot verslapping als gevolg van verzwakte spieren. Het is dus belangrijk om langzaam en conservatief gebruik te maken van botox, en zo nu en dan een ‘botox pauze’ in te lassen. 

Rimpel verwijdering met Fillers

Waar neuromodulatoren tekortschieten is vaak waar dermale fillers vaak gebruikt worden. Zoals de naam al zegt, worden fillers gebruikt om gebieden op te ‘vullen’. Fillers zijn al tientallen jaren in gebruik door de meeste cosmetische praktijken. Ze zijn geweldig voor een groot aantal toepassingen en er zijn nu meer opties dan ooit tevoren. Voor fijne lijntjes – in de hals, het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen en bij kraaienpootjes – bestaan er nu fillers met een zeer laag moleculair gewicht, die heel oppervlakkig, net onder de huid, kunnen worden geïnjecteerd. Oudere, standaard fillers, zoals Juvéderm en Radiesse, zijn geweldige volume fillers die kunnen helpen wangen te reconstrueren en diepe neusplooien aan te pakken, maar er worden steeds nieuwere producten op de markt gebracht – Restylane Silk en Belotero – waarmee er heel oppervlakkig opgevuld kan worden zonder problemen met bulten en bobbels in het gebied.

Rimpel verwijdering met laserbehandelingen

Een breed scala aan laserbehandelingen kan verbluffende resultaten opleveren voor de vermindering van rimpels. Fractionele lasers zijn vooral geschikt voor fijne lijntjes en plooien rond de mond, in de hals en tussen de wenkbrauwen, en ze zorgen ervoor dat het weefsel mooi geneest, waardoor pigmentatieproblemen die door andere lasers worden veroorzaakt, worden voorkomen. Ook zijn er de populaire niet-ablatieve (niet-wondende) gefractioneerde lasers. Deze lasers stimuleren collageen en exfoliëren de oppervlakte van de huid, waardoor littekens, fijne lijntjes, en hyperpigmentatie verminderd worden. De sterkere, ablatieve gefractioneerde lasers, worden vaker gebruikt bij oudere patiënten, die meer substantiële tekenen van veroudering vertonen. Zij dringen dieper in de huid, en zorgen vaak voor gunstigere resultaten, maar veroorzaken ook roodheid en wondjes en vereisen daardoor wat hersteltijd.

Rimpel verwijdering met chemische peelings

Bij chemische peelings wordt zuur (vaak glycolzuur, salicylzuur of appelzuur) gebruikt om de bovenste laag of lagen van de huid aan te pakken, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden en de teint egaler. De mildste peelings richten zich alleen op de oppervlakkige huidlaag, en deze vereisen weinig tot geen hersteltijd. Bij diepere chemische peelings worden doorgaans zuren in concentraties tussen 35% en 70% gebruikt en is dan ook meer hersteltijd nodig, maar deze peelings bieden optimale resultaten voor de behandeling van rimpels, een slechte huid en littekens. Deze peelings zijn, in tegenstelling tot hun lichte tegenhangers, alleen beschikbaar in dokterspraktijken, en de hersteltijd kan variëren van vijf dagen tot twee weken.

Rimpel verwijdering met microneedling

Hoewel microneedling al geruime tijd bestaat, is de recente toename in populariteit te danken aan de manieren waarop het is verbeterd door middel van radiofrequentie en ultrasone energie. Er worden zeer fijne naaldjes van chirurgisch staal gebruikt waarmee de huid op zachte en gecontroleerde wijze doelgericht en met vooraf bepaalde diepte wordt geperforeerd. De huid wordt zo aangezet tot het aanmaken van collageen en elastine.

Tijdens de behandeling worden er gecontroleerde beschadigingen in de huid gemaakt, waarbij de huid aan het oppervlakte intact blijft. Binnenin ontstaat er een gecontroleerde ontstekingsreactie waardoor er een genezingsproces in de huid optreedt. Dit genezingsproces stimuleert o.a. de natuurlijke productie van collageen en elastine, wat de huid zal vernieuwen en verbeteren.

Rimpel verwijdering met dermabrasie

Dermabrasie is een behandeling waarbij huidlagen afgeschaafd worden. Het is een geschikte behandeling voor kleine rimpeltjes, oppervlakkige littekentjes en andere oneffenheden van de huid.Het kan dus een geweldig middel zijn om lichte rimpels te behandelen, omdat het letterlijk een laagje huid weghaalt tot op de diepte van de rimpel, maar het is iets heftiger en heeft een langere hersteltijd. De behandeling is in wezen een diepe peeling waarbij een snel ronddraaiend instrument wordt gebruikt om de buitenste huidlagen min of meer weg te schuren, wat een gladder en jonger uitziend resultaat oplevert. 

Cosmetische chirurgie om rimpels te verwijderen

Fillers, neuromodulatoren, lasers en dergelijke kunnen maar tot een bepaalde hoogte de rimpels doen verminderen. Als er sprake is van aanzienlijke veroudering, kan het veranderen van de basis van het gezicht ervoor zorgen dat rimpels veel minder diep zijn en dus minder Botox en minder fillers nodig hebben om verminderd te worden. Facelifts, wenkbrauw- en voorhoofdsliften en ooglid correcties zijn de meest extreme oplossingen en leveren de meest indrukwekkende resultaten op, maar zelfs deze moeten na verloop van tijd worden onderhouden.

Ingrediënten voor rimpel verwijdering

Hoewel behandelingen in de kliniek wonderen kunnen verrichten, gebeurt de meeste anti-aging thuis. De huidverzorging industrie is echter verzadigder dan ooit, en het kan een uitdaging zijn om te bepalen welke ingrediënten en producten rimpels en lijntjes daadwerkelijk zullen verminderen en voorkomen. Veel bedrijven maken gebruik van sterke marketing tactieken en perfect geretoucheerde modellen waardoor de effecten beter lijken dan ze daadwerkelijk zullen zijn. Hierbij dus de bewezen werkzame ingrediënten voor rimpel verwijdering en vermindering op een rijtje.

Retinol

Retinoïde is een overkoepelende term die verwijst naar elk huidverzorgings ingrediënt dat is afgeleid van vitamine A, een antioxidant die de huid helpt beschermen. Vitamine A is een essentiële voedingsstof voor het bevorderen van celvernieuwing, het stimuleren van collageen, en het verminderen van fijne lijntjes. Naast de verschillen in concentratie, is het belangrijkste verschil tussen voorgeschreven (door de arts) en vrij verkrijgbare (in elke winkel) retinoïden de formulering. Voorgeschreven retinoïden bevatten vitamine A in de vorm van retinoïnezuur en werken zeer snel, terwijl vrij verkrijgbare retinoïden het ingrediënt bevatten in een vorm die je lichaam zelf nog moet omzetten in retinoïnezuur. Dat betekent dat het zes maanden of zelfs een jaar kan duren voordat je echt resultaat ziet als je producten met retinol gebruikt die je bij drogisterijen of schoonheidssalons koopt. Maar door de lagere concentratie en vertragingstijd is het effect milder en minder uitdrogend. Voor de beste resultaten begin je met een lage concentratie retinol die je slechts een paar avonden per week aanbrengt; naarmate je het ingrediënt beter verdraagt, kan je de concentratie of de frequentie verhogen.

Hydroxyzuren

De meeste mensen hebben wel eens een of twee producten gebruikt die hydroxyzuren bevatten. De namen – glycolzuur, salicylzuur, melkzuur – zijn inmiddels welbekend en hun anti-verouderingseffecten zijn algemeen aanvaard, maar wat ze precies doen is iets onduidelijker. Alle hydroxyzuren vallen in twee categorieën uiteen: alfahydroxyzuren (AHA’s) en bètahydroxyzuren (BHA’s). Beide zijn afkomstig van vergelijkbare bronnen, zoals planten en voedsel, en ze werken op vergelijkbare manieren, maar ze leveren elk verschillende resultaten op. Het grootste verschil is echter dat AHA’s in water oplosbaar zijn, terwijl BHA’s in lipiden of olie oplosbaar zijn, waardoor ze effectiever zijn op de vette huid. Een van de meest voorkomende AHA’s is glycolzuur, de kleinste hydroxylzuurmolecule en lang beschouwd als de beste AHA omdat hij diep en snel in de huid dringt. Melkzuur, een andere AHA, is een grotere molecule die zachter is dan glycolzuur, maar het is nog steeds een geweldige bron voor exfoliatie en het lichter maken van de huid. Aan de BHA-kant staat salicylzuur, dat zowel dode huidcellen aan de oppervlakte verwijdert als in de poriën kan doordringen om de olie en bacteriën op te lossen die tot acne leiden. Als je begint met een hydroxyzuur product, is het belangrijk om dit langzaam op te bouwen en dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken om een verhoogde UV-gevoeligheid te voorkomen.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur, dat van nature in onze huid voorkomt en duizend keer zijn gewicht in water kan vasthouden, overtreft consequent andere ingrediënten die een vollere, gladdere en zachtere huid beloven. Het vermogen van het lichaam om hyaluronzuur (én collageen) te produceren en te vernieuwen neemt af naarmate je ouder wordt, wat resulteert in rimpels en plooien. Van nature hebben we al een bron van hyaluronzuur in het lichaam, namelijk opgeslagen in onze huid, ons bindweefsel, het zenuwweefsel. Het molecuul is enerzijds verbonden aan collageen en bindt zich anderzijds aan water, voor stevigheid. Daardoor zorgt het ervoor dat de huid gehydrateerd en gewrichten soepel blijven. Hyaluronzuur kan de huid van heel veel vocht voorzien en is dus een bouwsteen om onze huid en lichaam flexibel en vochtrijk te houden. 

Bij het kiezen van een hyaluronzuur crèmes, lotions of serums is het belangrijk ervoor te zorgen dat de gebruikte molecule niet te groot is om de hydratatie diep in de huid te brengen. Als het molecuul groter is, zit het gewoon op het oppervlak van je huid en zal het vocht uit je omgeving onttrekken. In het ergste geval, als je in een droge omgeving bent, onttrekt het dan juist vocht aan de binnenkant van je huid. Het is dus verstandig om een product te zoeken dat verschillende maten en gewichten hyaluronzuur moleculen heeft, zodat het op elk niveau vocht aantrekt en vasthoudt en zorgt voor de beste rimpel verwijdering.

Peptiden

In de eenvoudigste bewoordingen zijn peptiden reeksen van aminozuren, die de bouwstenen zijn van de eiwitten in ons lichaam, waaronder collageen en elastine in de huid. Zonder deze proteïnen ontstaan rimpels en verdwijnt de stevigheid. Net als hyaluronzuur zijn peptiden natuurlijk in het lichaam aanwezig, maar volgens deskundigen verliezen we na onze dertigste jaarlijks 1% van ons resterende collageen!

Door exogene peptiden in de vorm van een plaatselijk product op de huid aan te brengen, wordt het lichaam min of meer wijsgemaakt dat het moet genezen, waarna de collageen productie wordt gestimuleerd. Er bestaan honderden peptiden, maar sommige zijn veel doeltreffender en beter voor de huid dan andere. Dragende peptiden leveren sporenelementen om collageen te stimuleren; signaalpeptiden sturen boodschappen naar de huid om collageen en elastine te produceren; enzym remmende peptiden vertragen de natuurlijke afbraak van collageen door de huid; en neurotransmitter peptiden blokkeren de afgifte van chemische stoffen die spiersamentrekkingen en uiteindelijk rimpels veroorzaken. 

Vitamine C

Vitamine C staat al lang bekend om de bescherming van de huid tegen UVA- en UVB-schade en het verminderen van hyperpigmentatie. De antioxidant, die de collageen productie stimuleert en de huid verstevigt, is ook een geweldig middel voor rimpel verwijdering. Vitamine C richt zich op de oppervlakkige bovenste huidlagen en zorgt voor een collageen rijke, stralende teint. Maar het vinden (en houden) van een vitamine C product, met de korte levensduur van het ingrediënt, kan wat lastig zijn. Vitamine C kan heel gemakkelijk worden afgebroken door veranderingen in temperatuur en licht. Het is een antioxidant, dus de omgevingsstress waartegen het ons beschermt, zoals luchtvervuiling en zon, veroorzaakt juist zijn eigen afbraak. In het ideale geval, wil je het in een luchtledige verpakking hebben die weinig tot geen licht binnenlaat.

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen