Search
Close this search box.

Tandenknarsen – op deze 3 manieren kom je van het tandenknarsen af!

tandenknarsen

Tandenknarsen staat ook wel bekend onder de naam bruxisme. Tandenknarsen kan bij iedereen voorkomen vroeg of laat. De aandoening is erg schadelijk voor de tanden en heeft daarbuiten  nog meer vervelende bijwerkingen. Om bruxisme te verhelpen is het belangrijk om eerst te weten wanneer je dit doet en wat de mogelijke oorzaak hiervan is. Je leest hier verder wat de oorzaken en symptomen zijn en bovendien hoe je er vanaf kunt komen.

Wat is tandenknarsen?

Tijdens tandenknarsen bewegen de kaken dusdanig erg dat hierdoor de tanden en kiezen met veel kracht over elkaar heen schuiven. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen beschadigd raken. Het bewegen van de kaken komt vaker voor wanneer we slapen, maar overdag kan dit ook voorkomen. Bij het aanhoudend bewegen van de kaken is het verstandig om een afspraak in te plannen bij de tandarts, omdat er anders teveel schade wordt gericht aan de tanden en kiezen en bovendien kunnen klachten, zoals hoofdpijn dagelijks terugkomen. Wanneer je pijn ervaart aan het hoofd, de mond, oren, kaak, nek of schouders is het ook belangrijk om aan de bel te trekken.

tandenknarsen

Symptomen van tandenknarsen.

Wanneer je slaapt ben je er niet altijd bewust van wat je doet in je slaap, zoals slaapwandelen of tandenknarsen. Ook kan het overdag ook niet altijd opvallen of je aan het tandenknarsen bent. Het is handig als iemand om je heen in de gaten heeft of je hier last van hebt, maar als dit niet het geval is, kunnen de volgende symptomen aanduiden of je er last van hebt: 

·       Pijnlijke delen in het gezicht

·       Hoofdpijn

·       Oorpijn

·       Stijf en pijnlijk gevoel in de kaken en het kaakgewricht 

·       Verstoorde nachtrust waar je zelf of je partner last van kunt krijgen. 

·       Versleten tanden en/of kiezen. 

·       Gebroken tanden en/of vullingen 

Dit laatste is door de tandarts te zien tijdens een jaarlijkse controle afspraak. 

Bij een behandeling tegen tandenknarsen nemen de klachten, zoals hoofdpijn vanzelf af.

Oorzaken van het tandenknarsen.

Er zijn verschillende oorzaken voor het tandenknarsen, maar vaak is het een combinatie van een aantal factoren, zoals angst, stress en slaapproblemen. Ook kunnen deze oorzaken los van elkaar bestaan. Het is belangrijk om te weten wat de mogelijke oorzaken zijn om op die manier een passende oplossing te vinden voor het probleem. Naast deze eerder genoemde oorzaken, zijn er ook nog een aantal andere mogelijke oorzaken:

Slaapproblemen, zoals slaapstoornissen.

Gebruik van alcohol, drugs of roken. 

Bepaald medicijngebruik·      

Een zenuwstelselaandoening. 

Erfelijke bepalingen.

Manieren om tandenknarsen te voorkomen en te stoppen.

Spint: Er bestaan verschillende soorten bitjes die ’s nachts gedragen kunnen worden om de tanden te beschermen tegen het tandenknarsen. Deze bitjes worden vaak gemaakt van kunsthars, maar bestaan er ook in andere materialen. Naast het bieden van bescherming voor de tanden helpt het bitje ook om de kaken te ontspannen, waardoor klachten als hoofdpijn kunnen worden verholpen. Een nadeel van de spint, is dat deze als onprettig en niet charmant wordt ervaren.

Botox: Ook wel botuline toxine genoemd/ Het wordt voornamelijk gebruikt om bepaalde spiertjes te ontspannen in o.a. het gezicht. Bij een botox behandeling om tandenknarsen tegen te gaan, wordt er botox in de kaakspier geïnjecteerd. Hierdoor wordt de kaakspier uiteindelijk ontspannen waardoor het tandenknarsen stopt. Een nadeel van botox is dat de behandeling niet permanent resultaat biedt, wat betekent dat er meerdere vervolge behandelingen nodig zijn om het tandenknarsen te stoppen. Dit kan uiteindelijk oplopen in de kosten.

Ontspannen en rusten: Om stress te verminderen – in de kaken – is het belangrijk om voldoende rust te nemen en dus te ontspannen. Dit is goed voor jezelf, maar ook voor de kaakspieren. Bezoek een keer een sauna, of een activiteit waar jij je ontspannen door voelt. Verder kun je de kaken laten ontspannen, door niet de hele dag door hard voedsel te eten waardoor je dus veel moet kauwen. De hele dag op kauwgom kauwen is niet bevorderlijk als je last hebt van tandenknarsen.  

Heb jij last van tandenknarsen? Kom erachter wat de mogelijke oorzaken zijn en wat een passende oplossing zou kunnen zijn om hiermee te stoppen. Onze mooie tanden moeten we goed beschermen! 

tandenknarsen

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen