Search
Close this search box.

Alles wat je moet weten over Narcose.

Narcose

Wat is narcose?

Voor (langdurige) operatieve behandelingen wordt er vaak gekozen voor narcose (ook wel anesthesie genoemd) of plaatselijke verdoving. Welke vorm van verdoving er wordt gekozen is afhankelijk van de soort behandeling en de algehele conditie van het lichaam. 

Behandelingen waaraan je kunt denken zijn: 

Wat kun je allemaal verwachten van de narcose en wat is belangrijk om te weten voor en na de operatie? Op al deze vragen wordt antwoord gegeven in deze blog!

Voor de behandeling

Voordat de behandeling van start gaat is er eerst een consult geweest waarin het behandelplan is besproken. Hierin is je gezondheid ook aan bod gekomen. Of narcose geschikt is voor je wordt nader onderzocht door een anesthesioloog. Deze onderzoekt of de verdoving geschikt is voor je en maakt meestal aan de hand van een hartfilmpje, röntgenfoto’s, conditietest en afgenomen bloed de beslissing of de narcose geschikt is voor je. 

Tijdens deze onderzoeken zal de anesthesist proberen te achterhalen of je: 

  • Bepaalde ziektes en/of aandoeningen hebt
  • Griep hebt of hebt gehad
  • Er erfelijke ziektes in de familie zitten 
  • Medicijnen gebruikt
  • Allergisch bent voor bepaalde dingen 
  • Loszittende tanden/kiezen hebt 
  • Vernauwde neusgaten hebt
  • Mogelijk zwanger bent
  • Eerder narcose hebt gehad tijdens een behandeling

Als er uit het onderzoek naar boven komt dat je niet optimaal geschikt en gezond bent voor de narcose, dan moet de behandeling uit worden gesteld naar een geschikter moment of er moet nader onderzoek worden gedaan naar je gezondheid. 

Voordat de behandeling begint kunnen er nog bepaalde bijzonderheden worden besproken samen met de anesthesist. Dit wordt meestal een aantal weken voor de behandeling gedaan. In enkele gevallen kan het ook zijn dat de anesthesist nog voor de operatie langs komt als je bijvoorbeeld plotseling wordt opgenomen, echter zal dit bij cosmetische behandelingen niet vaak aan de orde zijn. 

De dag van de behandeling

Er zijn een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo moet je de dag van de operatie nuchter zijn en mag je niks eten en drinken. Roken wordt ook afgeraden (al langer van te voren), omdat dit de kans op bloedingen vergroot en wondgenezing hierdoor trager kan verlopen. Om de doorbloeding van het lichaam goed in de gaten te kunnen houden, moet je huid goed zichtbaar zijn en daarom dient eventuele make-up te worden verwijderd voor de operatie. 

In de operatiekamer worden er ook nog voorbereidingen gedaan om je klaar te maken voor de narcose: 

  • Er worden stickers op de borstkas geplakt waardoor je hart in de gaten kan worden gehouden. 
  • Er wordt een bloeddrukmeter om de arm bevestigd die je bloeddruk om de paar minuten meet. 
  • Er wordt een knijper op je vinger gezet die het zuurstofgehalte in het bloed meet. 
  • Er wordt een infuus gevestigd op de bovenkant van je hand of op je onderarm. Via dit infuus worden er slaap- en verdovingsmiddelen (voor de narcose) toegediend. 
  • Er wordt een zuurstofmasker geplaatst over neus en mond. 

Wanneer je onder narcose bent wordt er nog een beademingsbuis geplaatst via de neus of mond en bij grote operaties wordt er een maagslang ingebracht via de neus. Tijdens de operatie worden er slaapmiddelen, spierverslappers en pijnstillers toegediend.

Narcose


Na de behandeling

Wanneer de operatie klaar is, word je teruggebracht naar de uitslaapkamer. Hier blijf je totdat je weer wakker wordt en je lichaam weer stabiel is. Dit verschilt per operatie en kan verschillen van dezelfde dag naar huis kunnen tot een paar dagen moeten blijven. Je wordt tijdens het verblijf goed verzorgd en geholpen door een verpleegkundige. 

Bij zwaardere operaties en/of complicaties, kan het zijn dat je naar de intensive care afdeling wordt gebracht en in slaap wordt gehouden. Dit wordt voorafgaand voor de operatie en narcose meegedeeld, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Uiteraard is dit meestal niet het geval bij cosmetische behandelingen.

Wat voel je na de narcose?

Wanneer je weer wakker bent van de narcose – en de pijnstillers zijn uitgewerkt – kun je pijn ervaren aan je lichaam. Dit is logisch aangezien je geopereerd bent en zorgt ervoor dat je lichaam stil blijft liggen en de wonden zo rustig kunnen genezen. Om de pijn wat te verzachten krijg je pijnstillers, maar het onderdrukken van de pijn is helaas niet geheel mogelijk. 

Ook kan er misselijkheid optreden na de operatie. In welke mate dit is, is weer afhankelijk van de soort operatie die is uitgevoerd. De misselijkheid verdwijnt vanzelf en kan soms worden verlicht door middel van medicijnen.

Als laatste kan je lichaam wat raar en pijnlijk aanvoelen. Dit is compleet normaal, omdat je tijdens de operatie lang stil en op één plek hebt gelegen in een misschien wel andere positie dan normaal. Deze pijn verdwijnt vanzelf na een paar dagen en kan soms aanvoelen als spierpijn. Wanneer je last krijgt van tintelingen of een doof gevoel in de vingers, laat dit dan aan je arts weten, zodat daar onderzoek naar gedaan kan worden.


Wat zijn de mogelijke bijwerkingen na de narcose?

Wanneer je wakker bent geworden van de narcose zitten de verdovingsmiddelen nog steeds in je lichaam en dit kan een paar dagen duren voordat deze volledig het lichaam uit zijn. 

Mogelijke bijwerkingen na de narcose zijn: 

  • Slaperig, suf gevoel. 
  • Keelpijn door de irritatie van de beademingsbuis. 
  • Concentratie- en slaapproblemen
  • Nachtmerries
  • Verminderde eetlust

Al deze bijwerking verdwijnen vanzelf. Je kunt hierover praten tegen de verpleegkundige, zodat de anesthesioloog kan worden ingelicht en je er misschien hulp bij kan krijgen indien dat nodig is. 

Onderga jij binnenkort een operatie met narcose? Hopelijk hebben we je goed geïnformeerd en gerustgesteld, zodat je met een goed gevoel naar het ziekenhuis kunt gaan. Het is erg belangrijk om te praten wanneer je je zorgen maakt. Praat van te voren met de anesthesioloog over je mogelijke zorgen en/of angsten. Zij zijn er voor jou en om jou door het traject heen te helpen. Verder wordt je lichaam elke seconde in de gaten gehouden, zodat de kans op complicaties nihil is en jij met een gerust hart de operatiekamer in kunt gaan.

Narcose

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen