Wat is gynaecomastie?
Je zou denken dat borstvorming alleen bij vrouwen ontstaat, maar mannen kunnen ook te maken krijgen met borstvorming. Borstvorming bij mannen wordt ook wel gynaecomastie genoemd, wat de medische term hiervoor is. Zo’n 40% van alle jongens tijdens puberteit, krijgen te maken met een bepaalde vorm van gynaecomastie en dit kan zorgen voor schaamte en dus een impact hebben op het leven. Gelukkig zijn er behandelingen tegen gynaecomastie. Om te weten welke behandeling geschikt is, is het eerst belangrijk om te onderzoeken welke soorten gynaecomastie er zijn, om zo een passende behandeling te kiezen. Hoe gaan de behandelingen in zijn werk, wat is er belangrijk om erna te doen en bestaan er mogelijke complicaties? Dat lees je hieronder!
Verschillende soorten gynaecomastie.
Er bestaan twee soorten gynaecomastie en deze soorten hebben te maken met leeftijd:
- Eerste groep: Dit zijn mannen die in de pubertijd gynaecomastie hebben opgelopen (en er dus borstvorming optreedt), maar waarvan de borstvorming weer vanzelf is verdwenen.
- Tweede groep: Dit zijn mannen waarbij de klachten zijn ontstaan op middelbare leeftijd en waarbij de borstvorming niet verdwenen is. Dit is dan ook de groep die een behandeling kan ondergaan, waarover verder in deze blog meer te lezen is.
Wat de oorzaak is van gynaecomastie is niet helemaal bekend. Vaak zal een internist onderzoek doen naar de algehele gezondheid waarbij er ook onderzoek wordt gedaan naar eventuele problemen met de schildklier, testikels of lever. Ook onderzoekt de internist of er bepaalde geneesmiddelen of drugs worden gebruikt.
Welke behandelingen zijn er tegen gynaecomastie.
Gynaecomastie kan alleen operatief worden verwijderd, omdat het overtollige weefsel moet worden weggehaald. Manieren die hiervoor worden gebruikt zijn: Liposuctie, borstverkleining of verwijdering van klierweefsel in combinatie met liposuctie. De behandelingen worden vrijwel alle drie onder narcose uitgevoerd, maar soms kan er ook worden gekozen voor plaatselijke verdoving. Na de narcose kun je weer naar huis als je in goede staat bekeerd.
1. Liposuctie
Wanneer de huid niet te erg is uitgerekt en wanneer er niet te veel stevig klierweefsel aanwezig is, wordt er gekozen voor liposuctie. Tijdens deze behandeling wordt er door middel van kleine incisies, vet weggezogen onder de huid. De gemaakte incisies worden vervolgens weer netjes dichtgemaakt.
Als er een overschot is aan huid, kan er beter gekozen worden voor een borstverkleining. Hierbij kan de tepel eventueel worden verplaatst – als dit nodig is. Tijdens deze behandeling worden er grotere incisies gemaakt waardoor vervolgens vet- en klierweefsel wordt verwijderd en de borst verkleind wordt.
3. Verwijderen van klierweefsel in combinatie met liposuctie
Deze behandeling is eigenlijk een combinatie van de twee eerder genoemde behandelingen. Tijdens deze behandeling wordt er klierweefsel weggehaald in combinatie met liposuctie.
Wat zijn de complicaties bij gynaecomastie?
Zoals elke cosmetische behandelingen bestaan er mogelijke complicaties bij het uitvoeren van de behandeling. De behandelingen om gynaecomastie tegen te gaan kunnen ook enkele complicaties met zich meebrengen:
- Nabloedingen en infecties (om dit te voorkomen is het belangrijk om rust te nemen en de wonden schoon en steriel te houden).
- Zwelling, roodheid, pijnlijke wonden (als dit erger wordt is het belangrijk om contact op te nemen met je behandelaar).
- Koorts (neem direct contact op met je behandelaar).
- Asymmetrie tussen de borsten.
- Gevoelloosheid in de tepel.
- Achterblijven van klierweefsel.
- Soms kan het zijn dat borsten niet helemaal vlak worden, doordat er te veel borstvorming is. Dit resulteert in een huidplooi.
Aandachtspunten bij het behandelen van gynaecomastie.
Na de behandeling kun je gewoon weer douchen. De pleisters die op de wondjes zitten mogen nat worden en dienen hierna weer zachtjes droog te worden gedept met een handdoek. Om nabloeding te voorkomen wordt het aangeraden om twee weken vóór de operatie geen pijnstillers, zoals paracetamol, te gebruiken. Lichamelijk zwaar werk wordt tot zes weken na de behandeling afgeraden en verder dien je tot ongeveer zes weken na de behandeling drukkleding te dragen.
Gelukkig kan gynaecomastie worden verholpen door drie verschillende behandelingen. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog wat meer inzicht gekregen in de mogelijke oplossingen. Je kunt altijd een vrijblijvend consult inplannen met een behandelaar en je wensen en behoeften bespreken.