Search
Close this search box.

Lipoedeem – 6 manieren om vet zwelling te verminderen.

Lipoedeem

Lipoedeem is een vorm van vetzwelling als gevolg van ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. Lipoedeem komt het meest voor bij vrouwen en is pas zichtbaar aan het einde van de puberteit. De aandoening is vaak te zien op de benen, heupen en knieën, maar kan in sommige gevallen ook ontstaan op de armen. Bij lipoedeem is er sprake van symmetrie, aangezien de ongelijkmatige vetverdeling aan beide kanten van het lichaam ontstaat. Lipoedeem is een type vet dat niet reageert op veranderingen van je leefstijl, zoals een speciaal dieet of lichaamsbeweging. Hoe lipoedeem ontstaat, wat de oorzaken zijn en hoe je het verminderd, wordt hier verder beschreven!

Lipoedeem

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische aandoening en ontstaat zoals eerder gezegd voornamelijk bij vrouwen aan het einde van de pubertijd. Hoe de aandoening precies ontstaat is onduidelijk, maar wat meespeelt zijn hormonale factoren. Zo kan de huidaandoening ook ontstaan tijdens of na een zwangerschap. Wanneer lipoedeem voorkomt in de familie kan er een kans zijn dat je ook te maken krijgen met deze aandoening, omdat lipoedeem erfelijk is. Mensen die last hebben van lipoedeem hebben vaak ook te maken met een verslapping van het bindweefsel en een verzwakking van de banden in de enkels, voeten en knieën.

Symptomen van lipoedeem.

Bij lipoedeem worden de armen en benen groter als gevolg van vetophoping. Het kan daarom zijn dat je grotere maten nodig hebt en je maat kan daardoor soms wel twee tot drie maten omhoog gaan.

Door de toename van het volume in de armen en benen, kunnen deze erg zwaar en vermoeid aanvoelen, wat een vervelend gevoel kan zijn. Krachtverlies is ook een symptoom dat gepaard gaat met lipoedeem. De huid is erg gevoelig bij aanraking en er kunnen snel blauwe plekken ontstaan. Dit komt door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel. Tot slot kan de huid kouder aanvoelen dan je normaal gewend bent.

Behandelingen om lipoedeem te verminderen.

Tot de dag van vandaag zijn er nog geen behandelingen gevonden die lipoedeem laten verdwijnen. Wel zijn er een aantal behandelingen die de klachten van de aandoening verminderen: 

1. Compressietherapie 

Dit kan een oplossing bieden wanneer je last hebt van stuwing in de benen. Je benen voelen dan erg zwaar, vervelend en soms pijnlijk aan. Door het dragen van elastische kousen, kunnen deze klachten minder worden. De kousen zijn er in verschillende soorten. Zo bestaan er kousen met een milde druk tot kousen met een hoge druk. De voorkeur wordt vaak gegeven aan milde drukkousen, omdat de sterke drukkousen als pijnlijk worden ervaren. 

2. Chirurgische behandeling 

Onder plaatselijke verdoving kan er onderhuids vetweefsel worden verwijderd door middel van liposuctie. Hierbij wordt er, via kleine incisies in de huid, vet weggezogen. Wel zitten hier belangrijke risico’s aan verbonden en is de behandeling erg duur. Bovendien is de kans op lymfoedeem (ophoping van lymfevocht) groot. 

3. Psychische hulp

Buiten lichamelijke klachten kun je ook onzeker worden door het feit dat lipoedeem niet te genezen is. Wanneer je last krijgt van deze gevoelens, kun je hier met een psycholoog over praten.

4. Behandeling van bijkomende aandoeningen 

Soms gaat lipoedeem gepaard met andere soorten aandoeningen, zoals spataderen of lymfoedeem. Wanneer dit het geval is kun je met de huisarts praten over mogelijke andere behandelingen die wel tegen deze aandoeningen helpen.

Wat kun je zelf doen om lipoedeem te verminderen?

Lichaamsbeweging: Wanneer je regelmatig beweegt wordt je conditie verbeterd en kunnen je spieren in het lichaam versterkt worden. Daarnaast kan vermoeidheid en pijn in de benen afnemen als gevolg van voldoende bewegen. 

Toename van vet voorkomen: Het is belangrijk om gezond te drinken en eten om lipoedeem niet te laten toenemen. Wanneer je overgewicht hebt is gezond eten en afvallen een manier om de klachten van lipoedeem te verminderen. 

Helaas is lipoedeem niet te genezen en is het vaak genetische bepaald of je er last van zult krijgen of niet. Na de puberteit krijgen vrouwen het meest last van deze aandoening. Stoor jij je lichamelijk of fysiek aan lipoedeem? Dan zijn er een aantal zaken van belang: eet en leef gezond om de klachten te verminderen. Als dit niet helpt kun je altijd een bezoek brengen bij een arts die een oplossing kan voorstellen om de klachten van lipoedeem te verminderen, zoals liposuctie.

Lipoedeem

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen