Search
Close this search box.

Rimpels in het gezicht zoals marionetlijnen en rokerslijntjes: wat kun je er aan doen?

We zullen er allemaal mee te maken gaan krijgen naar mate we ouder worden: rimpels in het gezicht. Deze lijntjes in het gezicht zijn voor sommigen geen punt, maar voor anderen juist een heuse vrees! Veel mensen vinden huidveroudering namelijk erg storend. Het zorgt ook vaak voor onzekerheid.

In deze tekst gaan we twee specifieke rimpels bespreken die bij veel mensen tot ergernis leiden. We hebben het over marionetlijnen en rokerslijntjes. We gaan uitleggen hoe deze rimpels ontstaan en hoe ze behandelt kunnen worden.

Hoe ontstaan marionetlijnen?

Marionetlijnen zijn rimpels die vanaf de mondhoek verticaal naar beneden lopen. In sommige gevallen lopen ze door tot halverwege de kin. In andere gevallen zelfs nog verder. Vaak worden deze rimpels verward met de neus-lippenplooi. Echter lopen die rimpels van de neus tot aan de mondhoeken en dus niet verder. Toch zie je in bepaalde gevallen dat deze rimpels in elkaar over lopen.

Wat marionetlijnen voor zo veel mensen nou zo vervelend maken is dat ze je een verdrietige of zelfs boze uitstraling kunnen geven. Daarnaast lijk je wellicht vermoeider dan dat je daadwerkelijk bent!

Deze lijntjes kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Huidveroudering
 • Veel gezichtsbewegingen
 • Blootstelling aan de zon
 • Roken

Marionetlijnen behandelen

Er zijn gelukkig verschillende manieren om marionetlijnen te behandelen. Om te beginnen zijn fillers erg effectief tegen dit soort gezichtslijntjes. Met deze behandeling kun je de lijnen laten verzachten of zelfs volledig laten verdwijnen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid filler dat gebruikt wordt.

Naast fillers werkt botox ook. Botox vermindert namelijk de spieractiviteit die deze lijntjes doet vormen. Het resultaat van deze behandelingen is als volgt:

 • Een zachtere gezichtsuitdrukking;
 • Een energieke uitstraling;
 • Je ziet er jonger uit.

Dit resultaat blijft in het geval van fillers en botox zes tot twaalf maanden zichtbaar.

Hoe ontstaan rokerslijntjes?

Rokerslijntjes ontstaan op plekken waar de huid vaak in beweging is. Meestal is dat boven en rondom de mond. Zoals de naam al aangeeft komen deze lijntjes vaak voor bij mensen die regelmatig roken. Dit heeft meerdere redenen.

Ten eerste is roken in het algemeen slecht voor de huid. Het vermindert de bloedtoevoer naar de huid, wat leidt tot een sneller verouderingsproces. Ten tweede verhoogt het tuiten van de lippen tijdens het roken de kans op groeven in de huid.

Wil je graag je jonge huid behouden en in de toekomst een behandeling voorkomen? Dan is stop met roken uiteraard de beste oplossing. Echter kunnen de lijntjes ook verminderd worden of zelfs verdwijnen met fillers. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit.

Rokerslijntjes behandelen

Het behandelen van rokerslijntjes kan net als bij marionetlijnen met fillers worden gedaan. De hyaluronzuur in de fillers stimuleert de collageenaanmaak, wat bevorderlijk is voor de elasticiteit in jouw huid. Naast het verstevigen van de huid worden de lijntjes in de huid ook opgevuld.

Hiernaast is botox opnieuw een effectieve oplossing. Door botox rondom de lippen te spuiten, zal de spieractiviteit afnemen waardoor de lijnen minder zichtbaar worden. Na ongeveer 4 maanden zullen de spiertjes weer geleidelijk actiever worden. Voor een langdurend effect zal de behandeling herhaald moeten worden.

Tenslotte kun je voor lasertherapie kiezen. Bij deze CO2 laser behandeling zullen specialisten een CO2 laser gebruiken om warmte te creëren in de diepere huidlagen. Hierdoor wordt de aanmaak van zowel collageen als elastine gestimuleerd. Dit leidt tot versnelde cel vernieuwing wat de huid een frissere en jongere uitstraling geeft!

Preventie van rimpels

Marionetlijnen en rokerslijntjes zijn over het algemeen het gevolg van het natuurlijk verouderingsproces. We bespraken in deze tekst mogelijke behandelingen, maar wist je dat het ook mogelijk is om rimpelvorming te vertragen?

Hier zijn een aantal tips om rimpels zo veel mogelijk te voorkomen:

 • Gebruik dagelijks een dagcrème met beschermingsfactor 30;
 • Bij blootstelling aan een felle zon, gebruik crème met beschermingsfactor 50;
 • Stop met roken;
 • Beperk alcoholconsumptie;
 • Eet gevarieerd, gezond en beperk suikerconsumptie.

Onthoudt wel: rimpels of geen rimpels, het is belangrijk om te blijven lachen en lekker jezelf te blijven zijn. Je bent eenmaal zo jong of oud als je je voelt!

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen