Botox is een injecteerbare vloeistof die de gezichtsspieren tijdelijk ontspant om lijnen en rimpels te verzachten. Het is een neuromodulator die werkt door de signalen van de zenuwen naar de spieren te blokkeren, waardoor de geïnjecteerde spier niet kan samentrekken. 

Botox is FDA-goedgekeurd voor de behandeling van kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdsrimpels, maar het wordt ook gebruikt op andere gebieden, waaronder de bovenlip, de neus, de nek en zelfs de neerwaartse glimlach. De vloeistof behandelt rimpels die ontstaan door herhaalde spierbewegingen (denk aan: fronsrimpels en het ophalen van de wenkbrauwen). 

Ook kan het de vorming van nieuwe lijnen vertragen, wat een pluspunt is als u midden 20 tot begin 30 jaar oud bent en zich zorgen maakt over rimpels die zich later zullen ontwikkelen.

Het behandelen van patiënten op een jongere leeftijd kan voorkomen dat er ooit diepere lijnen en rimpels in deze gebieden ontstaan.

 

Naast het verminderen van rimpels, kan de neuromodulator ook de spieren in de kaak ontspannen. Een zeer populair gebied voor Botox is in de kauwspier, hetzij voor de behandeling van tandenknarsen of voor het afslanken van het gezicht. 

Naast het cosmetische gebruik, kan Botox ook hyperhidrosis (overmatig zweten), een lui oog (medisch bekend als strabisme), chronische ooglidtrillingen (blepharospasme), migraine en vaginisme behandelen.

Voordelen:

 • Botox wordt beschouwd als de gouden standaard voor het wissen van fijne lijntjes en rimpels in het gezicht die zijn veroorzaakt door spierbewegingen. 
 • De behandelingen zijn snel en praktisch pijnloos. In sommige gevallen duren de injecties slechts vijf minuten. 
 • De tijd die nodig is om te revalideren is bijna nihil. 
 • Zolang uw behandelend arts niet overdrijft, zal uw gezicht er nog steeds natuurlijk uitzien, niet bevroren. 

 

Nadelen

 • De resultaten van een Botox-behandeling zijn niet blijvend. U zult waarschijnlijk elke drie tot vier maanden naar uw arts moeten terugkeren voor een aanvulling. 
 • Kneuzingen kunnen soms voorkomen op de injectieplaats en kunnen tot een week duren.  
 • Als u onjuist wordt geïnjecteerd, kunt u asymmetrische resultaten zien, zoals een hangend ooglid of een mondhoek. Het behandelen door een arts die geen ervaring heeft, geen vergunning heeft of een versie van botuline toxine gebruikt die niet gezuiverd of goedgekeurd is voor menselijk gebruik, kan betekenen dat u een medisch noodgeval riskeert.  
 • Als u zwanger bent, borstvoeding geeft of overweegt om binnenkort zwanger te worden, is Botox niet voor u, aangezien het middel niet getest is voor deze gevallen. 

Botox wordt over het algemeen goed verdragen door verscheidene mensen, maar er zijn enkele tegenargumenten voor het gebruik ervan. Als u overgevoelig bent voor een botulinetoxine (botulisme) of een van de andere componenten die in een botox-injectie zijn opgenomen, moet u geen Botox nemen. Bovendien wordt het niet aangeraden bij mensen met een neuromusculaire ziekte (zoals multiple sclerose of myasthenia gravis). Vertel uw arts over uw medicijnen, griepprikken of voorgeschreven antibiotica, maar ook over de supplementen en vitamines die u gebruikt. 

Een goede kandidaat is een gezonde volwassene die niet zwanger is en/of geen borstvoeding geeft. Botox wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, hoewel dit grotendeels te wijten is aan het feit dat de veiligheid ervan niet is vastgesteld in menselijke studies.

Bij de ‘baby botox’ behandeling worden er kleinere doses gebruikt, waardoor het natuurlijke expressieve bereik van uw gezichtsspieren behouden wordt. Deze “microdosis” is populair bij jonge volwassenen die rimpels in de toekomst willen voorkomen, maar het is ook een goede optie voor iedereen die nieuw is en bang is voor te veel botox.

Baby botox wordt door veel gezicht plastisch chirurgen gezien als “de beste manier om een goed uitgerust, jeugdig uiterlijk te behouden zonder er bevroren of overdreven uit te zien”.

Elke behandeling is minder duur dan de traditionele Botox omdat uw behandelend arts minder eenheden gebruikt, maar de levensduur van baby Botox is meestal minder omdat u minder dan de aanbevolen dosis voor een specifiek gebied ontvangt. Om uw resultaten bij te houden, worden de behandelingen vaker (elke één tot twee maanden) gedaan. 

Bovendien zal baby botox minder effectief zijn voor iemand met meer gematigde tot ernstige rimpels. Als de rimpels zeer zichtbaar zijn, kan deze microdosis botox niet effectief genoeg zijn voor de spier, vooral als het een sterkere spier is.

Baby botox is dus het beste is voor jongere patiënten, of patiënten die geen ernstige lijnen of rimpels hebben.

Hoewel het een zeer populaire behandeling in de dermatologie, zijn sommige mensen bezorgd als ze weten dat het is afgeleid van een toxine (een gif) – botulinum toxine type A – die tijdelijk de zenuw signalering tussen de spieren onderbreekt. Echter hebben klinische studies bewezen dat het als zeer veilig kan worden beschouwd, met minimale risico’s en bijwerkingen.  

Dat gezegd hebbende, kan het zogenaamde “mooie gif” echte risico’s hebben wanneer het in de verkeerde handen ligt.

Het is belangrijk om een gekwalificeerde arts te vinden met bewezen ervaring. Zorg er ook voor dat u weet welk type botox u toegediend krijgt, zodat u weet dat u kwaliteit ontvangt.

Ernstige maar zeldzame risico’s zijn onder andere ademhalings-, spraak- en slikproblemen, als u een arts bezoekt die niet goed getraind en geaccrediteerd is. Allergische reacties zijn ook zeer zeldzaam, maar zoek noodhulp als u netelroos ontwikkelt en jeuk, een piepende ademhaling, een flauw gevoel of een zwelling in uw gezicht, tong of keel krijgt.

Er is ook een risico dat de Botox zich onbedoeld kan verspreiden naar andere gebieden, waardoor hangende oogleden, een scheve lach of scheve wenkbrauwen kunnen ontstaan.

Hoe dichter de Botox bij de wenkbrauwen wordt geplaatst, hoe groter het risico dat de wenkbrauwen zwaar worden of dat het ooglid verslapt. Als er te veel Botox tussen de wenkbrauwen wordt geplaatst, kunnen de wenkbrauwen ook verbuigen,

Gelukkig is daar een oplossing voor, volgens menig arts: “Als de injectie verkeerd geplaatst is en je eindigt met een verkeerde look, kan dit bij een vervolgafspraak gecorrigeerd worden door een paar eenheden botox zorgvuldig in een andere plek in het voorhoofd te plaatsen.”

Hiernaast kan botox u ook een bevroren blik geven, als u te veel geïnjecteerd bent. Het goede nieuws is dat de resultaten nooit blijvend zijn en in drie tot vier maanden tijd geleidelijk aan zullen verdwijnen.

Het proces begint met een consult, waarin uw behandelend arts uw zorgen en doelen bespreekt en uw volledige medische achtergrond en geschiedenis opneemt om ervoor te zorgen dat de injectable veilig is voor u.

Er zullen vaak ook foto’s worden genomen zodat u de veranderingen van uw behandeling kunt zien. Vervolgens wordt uw gezicht gereinigd en injecteert de arts de gewenste gebieden. 

 

Botox is zeker een ‘lunchtijd procedure’; het duurt meestal maar tussen de 5 en 10 minuten. U kunt in slechts enkele minuten uw behandeling te laten doen, en zal hier weinig last van ondervinden.

Als u nog roodheid of blauwe plekken heeft, kunt u deze gemakkelijk afdekken met make-up.

De lipflip, een groeiende lipvergroting trend, maakt gebruik van een microdosis Botox om de spieren in de bovenlip te ontspannen, waardoor deze er groter uitzien. De natuurlijke resultaten verschijnen binnen vijf tot tien dagen en duren tot drie maanden. 

Deze behandeling zorgt ervoor dat de bovenlip net genoeg ‘uitklapt’ om hem iets voller en jeugdiger te laten lijken.

Het voegt niet het soort volume toe dat je zou krijgen met injecteerbare fillers of de meer dramatische resultaten van een chirurgische liplift, maar het is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een wat subtielere verbetering.

Veel mensen proberen de botox lipflip voor een subtiele lipvergroting, maar als je een echte lipvergroting wilt, is dit geen vervanging voor lipfillers.

De naald die voor botox injecties wordt gebruikt is zeer dun, zodat de meeste patiënten slechts een kortstondig licht ongemak van het prikje ervaren. Als u zich zorgen maakt, kunt u uw behandelend arts om een plaatselijke verdovende crème vragen.

Herstel van de botox injecties is relatief eenvoudig en vereist geen revalidatie. Als de mensen klaar zijn, kunnen ze eruitzien alsof ze gebeten zijn door muggen. Ze hebben wat kleine bulten op hun gezicht die zo’n 15 tot 20 minuten aanhouden.” 

Het belangrijkste wat u moet weten is hoe u de kans kunt verkleinen dat de Botox zich naar andere gebieden verspreid. Volg deze richtlijnen om dat risico te verminderen:

 • Ga niet liggen voor 90 minuten. “Na 90 minuten is botox is gebonden aan de spier. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste 90 minuten rechtop te blijven zitten om het risico op verspreiding te minimaliseren. 
 • Niet sporten voor 24 uur. Sporten verhoogt de bloedsomloop in het lichaam, inclusief het gezicht, waardoor je gezicht warm en rood wordt als je traint. Deze verhoogde circulatie is geweldig voor je huid, maar het verhoogt wel het risico dat de Botox uit de injectiezone wordt gehaald voordat deze volledig wordt opgenomen in de neuromusculaire verbinding. Dit kan ervoor zorgen dat er minder botox blijft zitten op de gewenste plek, en daardoor mogelijk het effect verminderen. 
 • Wrijf de behandelde gebieden niet in voor vier uur.  Het wordt aangeraden om niets te doen dat druk kan uitoefenen op het behandelde gebied. Dit omvat het dragen van strakke hoeden of het aanbrengen van koude ice packs die u op uw huid kunt drukken. Als u dit doet, loopt u het risico dat de vloeistof beweegt of zich verspreidt wat kan resulteren in verlamming van een nabijgelegen spier. U kunt uw gezicht die nacht zachtjes wassen, maar er wordt aangeraden om het gebruik van eventuele gezicht scrub borstels tot de volgende dag uit te stellen.

 

Wanneer u botox injecties neemt, is er altijd het risico van kneuzingen en blauwe plekken, die tot een week kunnen duren om weg te gaan. U kunt de kans op een blauwe plek tot een minimum beperken door vanaf een week voor uw afspraak te stoppen met alles wat het bloed verdunt (en niet medisch noodzakelijk is). Dit omvat alcohol, niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s), zoals aspirine en ibuprofen, en visolie en vitamine E supplementen.

Omdat de botox zich moet binden aan receptoren op zenuwcellen om de spieren te ontspannen, zijn de effecten van ervan niet direct merkbaar. 

De resultaten beginnen al op dag twee of drie en het kan zeven tot acht dagen duren om het volledige effect van spierzwakte te krijgen. Dit kan zelfs tot twee weken duren! Veel behandelend artsen zien hun Botox-patiënten na twee weken weer, om de volledige cosmetische resultaten te beoordelen en te zien of ze een touch-up nodig hebben.

De fijne lijntjes in het gezicht blijven zichtbaar verbeteren over een periode van drie tot vier maanden, doordat de spieren ontspannen zijn en niet bewegen. 

Maar elk persoon natuurlijk anders, en dus verschillen de resultaten en looptijd ook per persoon. Aangezien het lichaam steeds nieuwe receptoren en neurotransmitters maakt, zal elke persoon een verschillende looptijd van effectieve botox verlamming hebben. Terwijl het gemiddelde vaak drie tot vier maanden is, wordt de tijd dat botox aanhoudt door artsen op twee tot zes maanden geschat. 

Als u besluit om te stoppen met het nemen van botox behandelingen of een afspraak overslaat, zullen de effecten na verloop van tijd afnemen en zullen uw spieren teruggaan naar hun normale bewegingen, die kunnen bestaan uit fronsen en rimpelen. Sommige artsen zeggen echter dat een incidentele Botox-pauze het in de toekomst zelfs beter doet.

Gemiddelde kosten:

€350

Bereik:

€70 – €2500

De botox kosten verschillen per kliniek, maar u kunt verwachten dat u tussen de €5 en €25 per eenheid betaalt voor Botox. Het aantal eenheden dat u nodig heeft hangt af van hoe diep uw rimpels zijn (een indicatie van uw spierkracht) en de grootte van het behandelde gebied. 

Botox prijzen kunnen verwarrend zijn. Terwijl sommige artsen per gebied rekenen, rekenen anderen per eenheid. Zelfs de prijs per eenheid kan variëren afhankelijk van het ervaringsniveau van uw behandelend arts, zo kan het zijn dat een beginnende behandelaar minder in rekening brengt dan een ervaren arts.  

Het aantal eenheden dat in een gebied wordt geplaatst kan daarnaast ook variëren. Voor de fronsrimpels tussen de wenkbrauwen bijvoorbeeld, wordt over het algemeen gesteld dat de juiste hoeveelheid voor de meeste vrouwen gemiddeld 25 eenheden is. Echter kan een jonge vrouw met een klein voorhoofd genoeg hebben aan 10 eenheden, terwijl iemand met een groter voorhoofd of sterkere fronsrimpels wel 30 eenheden kan gebruiken.

Dysport, Xeomin en Jeuveau zijn andere injecteerbare neuromodulatoren die afgeleid zijn van botulinum type A en die u vergelijkbare resultaten kunnen geven voor een vergelijkbare lengte van de tijd. 

Naast deze toxine stoffen kunt u ook injecteerbare fillers zoals Juvederm of Restylane overwegen om volume toe te voegen en rimpels “op te vullen”. 

Als laatste kunnen laserbehandelingen en licht tot middeldiepe chemische peelings ook fijne lijntjes en rimpels (inclusief die veroorzaakt door zonneschade) aanpakken. Deze procedures hebben echter veel meer hersteltijd nodig dan Botox en meer risico’s op bijwerkingen.

0.0

0.0/5

(2

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

emsculpt