Injecteerbare fillers, ook wel huidfillers of zachtweefselfillers genoemd, kunnen worden gebruikt om de lippen op te vullen, rimpels en plooien glad te strijken en de onder-oogholtes op te vullen die bekend staan als traangoten. Ze kunnen ook volume toevoegen aan de wangen en acnelittekens verminderen. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een niet-chirurgische neuscorrectie te krijgen met behulp van injecteerbare fillers.

 

Hyaluronzuur is het meest populaire FDA-goedgekeurde filler ingrediënt, maar fillerstoffen kunnen ook worden gemaakt van collageen, calciumhydroxylapatiet, poly-L-lactic zuur, polymethylmethacrylaat, of vet dat wordt vergaard uit je eigen lichaam.

Voordelen:

 • Injecteerbare behandelingen zijn snel, relatief pijnloos en veilig als ze worden uitgevoerd door een gediplomeerd behandelaar. Ze zijn niet-invasief, dus ze vereisen minimale downtime. 
 • Hyaluronzuurfillers zijn bijna identiek aan wat er in ons lichaam wordt geproduceerd, dus het lost na verloop van tijd natuurlijker op dan andere ingrediënten. 
 • Hyaluronzuurfillers kunnen gemakkelijk worden omgekeerd met hyaluronidase, een enzym dat HA afbreekt, voor als je niet tevreden bent met de resultaten. 

 

Nadelen:

 • De resultaten zijn tijdelijk, dus je hebt touch-ups nodig om het te onderhouden.
 • Als je bijwerkingen hebt, kunnen deze net zo lang duren als uw filler, wat betekent dat het een paar maanden kan duren voordat ze zonder medische behandeling verdwijnen. Bij gebruik van collageen kunnen ze aanhouden, zelfs nadat de filler is opgelost; uw arts kan u een corticosteroïdeninjectie geven om eventuele problemen op te lossen. 
 • Gezichtsfillers variëren in zowel gebruik als werkzaamheid; zo zijn Juvéderm fillers niet altijd zo effectief in het opbouwen van volume als een fillers zoals Restylane Lyft. Jouw behandelaar kan je in de juiste richting sturen voor specifieke behoeften. 

 

Gerelateerd artikel: Fillers of botox voor je nek: wat werkt beter?

De Juvéderm lijn van huidfillers omvat een reeks producten, elk met een verschillend niveau van “upliften” voor verschillende gebieden van het gezicht. De resultaten zijn direct zichtbaar. 

 

 • Juvéderm XC maakt de lachrimpels rond de neus en de mond (nasolabiale plooien) glad, ongeveer voor een jaar lang.  
 • Juvéderm Ultra XC maakt de lippen ongeveer 6 maanden tot een jaar voller. 
 • Juvéderm Volbella XC voegt subtiel volume toe en maakt verticale liplijnen tot een jaar glad. 
 • Juvéderm Voluma XC geeft de wangen contouren en gaat tot twee jaar mee. 
 • Juvéderm Vollure XC verzacht nasolabiale plooien en gaat tot 18 maanden mee.  


Restylane fillers zijn ook verdeeld in verschillende producten die zich richten op specifieke gebieden voor de behandeling. In vergelijking met Juvéderm kan het een paar dagen langer duren voordat het effect zichtbaar is. 

 

 • Restylane Silk geeft volume aan de lippen en maakt fijne lijntjes rond de mond glad en gaat ongeveer zes maanden mee. 
 • Restylane Refyne verzacht de nasolabiale plooien en kan tot een jaar duren. 
 • Restylane Defyne vult diepe rimpels en plooien en gaat tot een jaar mee. 
 • Restylane Lyft, vroeger Perlane genoemd, wordt gebruikt voor wangen en handen; off-label, het kan gebruikt worden voor een niet-chirurgische neuscorrectie. De resultaten kunnen 10-18 maanden duren.  


Belotero is een dunnere filler op basis van hyaluronzuur die vaak wordt gebruikt voor delicate gebieden, zoals onder de ogen. Het wordt ook gebruikt voor het opvullen van fijne lijntjes in het gezicht en de hals, inclusief van liplijnen, wanglijnen en horizontale halslijnen. De resultaten houden ongeveer zes maanden aan. 

Bellafill is een rundercollageen- en microsfeercombinatie die lijnen gladstrijkt en acnelittekens opvult. Het gaat jaren mee en wordt niet aanbevolen voor de lippen. Het kan bij sommige patiënten allergische reacties veroorzaken. Een huidtest is nodig voorafgaand aan de injectiebehandeling. 

Radiesse, een filler op basis van calciumhoudende microbolletjes, werkt goed op gezichtsrimpels en de bovenkant van de handen. Het stimuleert bovendien de natuurlijke collageenproductie en gaat ongeveer een jaar mee. Het heeft het hoogste “uplift effect” van alle fillers en wordt vaak gebruikt om de jukbeenderen en kaaklijnen te vergroten.

Sculptra Aesthetic is een filler gemaakt van poly-L-lactic zuur. Het pakt het volumeverlies van het gezicht aan dat mogelijk is veroorzaakt door gewichtsverlies of veroudering. Deze filler wordt niet aanbevolen voor gebruik op de lippen of de ogen en kan twee tot drie jaar meegaan.

Een transfer van gezichtsvet (soms ook wel vettransplantatie, vetinjecties of lipofilling genoemd) gebruikt vet van uw heupen, dijen of maag om volume toe te voegen aan wangen en lippen of om nasolabiale plooien of onder-oogholtes op te vullen. Het wordt ook aanbevolen voor gebruik bij acne littekens. Het duurt ongeveer twee uur, en de downtime is een week tot 10 dagen.

Cosmediate Tip: Veel mensen denken dat injecteerbare botulinum toxines, zoals Botox en Dysport, fillers zijn, maar ze werken op een heel andere manier. Terwijl fillers volume toevoegen, ontspannen neurotoxinen zoals Botox de spieren om lijnen en rimpels glad te strijken (en te voorkomen dat er meer wordt gevormd). Ze worden vaak gecombineerd met fillers voor een optimaal verjongingsresultaat in het gezicht.

Gerelateerd: 10 Beroemdheden die open zijn over het gebruik van fillers

Jouw arts bespreekt eerst uw gezichtsstructuur en het beste type filler voor jouw doelen en de mogelijke risico’s. Zodra je hebt besloten welke filler je wilt, zal de arts het gebied reinigen en indien nodig een plaatselijke verdoving aanbrengen (de meeste fillers bevatten al lidocaïne). Ze zullen de filler langzaam injecteren met een naald of een canule en vervolgens het gebied zachtjes met hun vingers masseren om het goed te verdelen. Daarna gaan ze vaak verder gaan met meer injecties, voor een gelijkmatige verdeling. Als je daarna enig ongemak, zwelling of gevoeligheid voelt, kan de arts adviseren over wat je daarna moet doen (een ijspak helpt meestal). 

Elke injectie duurt slechts enkele ogenblikken en de hele cosmetische procedure duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, tenzij je een uitgebreide behandeling heeft.

Cosmediate Tip: In Nederland mag elke BIG geregistreerde arts fillers plaatsen. Dit houdt in dat een huisarts de mogelijkheid heeft om fillers in te kopen en die te plaatsen.
Sinds 1 juli 2019 is de titel cosmetisch arts KNMG een beschermde titel. Een KNMG geregistreerd arts is bekwaam genoeg bevonden door de NVCG om een cosmetisce ingreep uit te voeren.
Je kunt het beste op zoek gaan naar een gekwalificeerde aanbieder met bewezen ervaring die voldoet aan de medische eisen voor hun praktijklocatie. 

Gerelateerd: 9 Manieren om over uw angst voor naalden heen te komen

Je zult een minimale hersteltijd hebben na fillers, maar het is heel gebruikelijk om lichte kneuzingen en zwellingen te zien op de injectieplaats na uw behandeling. Vermijd zon, hitte, training en alcohol gedurende 24 uur; deze bijwerkingen zouden binnen een paar dagen moeten verdwijnen. 

Vermijd alcohol, paracetamol, sommige supplementen (hoge dosis vitamine E, ginkgo biloba en knoflook) of andere bloedverdunnende medicijnen voor een week of twee voor jouw afspraak, om kneuzingen tot een minimum te beperken. Sommige artsen van Cosmediate raden arnicagel of -crème aan, om de pijn en de zwelling te verminderen.

Je ziet direct of binnen een paar dagen meer volheid of een gladdere huid, maar het kan tot twee weken duren voordat de zwelling volledig is verdwenen. 

Fillers kunnen overal worden gebruikt, van zes maanden tot meer dan een jaar, afhankelijk van welke je krijgt, hoeveel jouw arts gebruikt en hoe snel jouw lichaam het metaboliseert.   

“Als je een snelle stofwisseling hebt, kun je merken dat de filler eerder weggaat,” zegt plastisch chirurg Dr. Nima Shemirani in zijn medische beoordeling voor Juvéderm. “Positief is dat je na twee tot drie injectierondes zult merken dat het steeds langer duurt.”

Gerelateerd: Waarom je lipfillers niet zo lang meegaan als je verwachtte.

Fillers worden als veilig beschouwd, maar er kunnen bijwerkingen optreden. Dergelijke bijwerkingen zijn onder andere roodheid op de injectieplaats, allergische reactie (vooral bij collageen), granulomen (harde knobbels onder de huid), bulten, blauwe plekken of asymmetrie. 

Onbedoeld injecteren van fillers in een bloedvat kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder dood weefsel. Het is daarom heel belangrijk om een ervaren behandelaar te vinden die de anatomie van het gezicht goed kent (zoals een dermatoloog of een arts die gecertificeerd is met de titel KNMG).

Laat u niet injecteren als u een infectie heeft die zich op het gezicht of in de buurt van de injectieplaats bevindt – het kan zich verspreiden of complicaties veroorzaken.

0.0

0.0/5

(2

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

emsculpt