Een borstvergroting, soms ook “mamma augmentatie” genoemd, is een plastisch-chirurgische ingreep die de grootte en de vorm van je borsten kan verbeteren. Het kan je natuurlijke omvang vergroten en verzakking en volumeverlies als gevolg van leeftijd, gewichtsverlies, zwangerschap of borstvoeding corrigeren.
Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd met borstimplantaten en zijn verkrijgbaar in verschillende diameters, volumes, projecties (hoe ver steken ze uit de borstwand) en verschillende materialen: siliconen, zoutgevulde (NACL). Een chirurg kan je een maat voorstellen die het best bij je lichaam en je doelstellingen past. Deze flexibele hulpmiddelen die met siliconengel of zoutoplossing zijn gevuld worden ingebracht via een incisie rond de tepels (periareolair), onder de borsten (in de plooi van de onderborst) of in de oksel (transaxillair) en vervolgens onder of over de borstspier geplaatst.
Een borstvergroting kan ook worden uitgevoerd door middel van transplantatie van eigen vet. Overtollig vet wordt via liposuctie uit een bepaald gebied (zoals de buik of de dijen) verwijderd en vervolgens in de borsten geïnjecteerd. In sommige gevallen worden implantaten gecombineerd met een vettransplantatie, omdat het vet het implantaat natuurlijker kan laten zitten.
Een andere optie voor een borstvergroting is een borstlift, waarbij verslapte borsten worden gelift en de tepel wordt verplaatst voor een meer opgewekte uitstraling. Dit kan worden gecombineerd met implantaten.
Al deze ingrepen worden meestal onder volledige verdoving uitgevoerd.
Mocht je geïnteresseerd zijn in een volledige mommy makeover? Lees hier meer!
Voordelen
Nadelen
Voordat je geopereerd wordt, heb je een consult met jouw chirurg. De chirurg luistert naar de doelstellingen van de patiënt en zijn gezondheidsgeschiedenis.
Daarna voert de chirurg een lichamelijk onderzoek uit waarbij onder andere de borstwand en de borsten worden gemeten. Daarna zal hij aanbevelingen doen voor de operatie (inclusief de plaats van de incisie), ervoor zorgen dat je de risico’s begrijpt en je een overzicht geven van het herstelproces en de tijdlijn.
De meeste chirurgen vereisen ook een mammografie vóór de operatie – wat erg belangrijk is. Als je borstimplantaten krijgt, zal jouw chirurg je helpen bij het bepalen van het type, de plaats van de incisie en de plaatsing die het beste bij jouw lichaam en het gewenste resultaat passen. Tegenwoordig worden er bij implantaat operaties het meest gebruik gemaakt van siliconenimplantaten.
Een chirurg maakt eerst een incisie rond de tepel, in de plooi onder je borst of in de oksel.
Vervolgens wordt er boven (subglandular) of onder (submusculair) de borstspieren een holte gemaakt waarin de implantaten worden geplaatst. De incisie wordt gesloten met laag inwendige hechtingen en de huid wordt gesloten met hechtingen, huidlijm of chirurgisch tape.
De hele operatie duurt ongeveer een uur en vereist geen verplichte overnachting in het ziekenhuis. Afhankelijk van je lichamelijke conditie zal de arts je wel verzoeken om één nacht in het ziekenhuis te blijven, om gemonitord te worden en te kijken of er geen complicaties zijn (zoals een nabloeding).
Meestal kiezen patiënten voor hoog cohesieve siliconengelimplantaten die rond zijn en gevuld met dikke siliconengel. Sommigen patienten kiezen voor implantaten met zoutoplossing, deze bestaan uit steriel zoutwater in een siliconenomhulsel.
Implantaten met een zoutoplossing kunnen worden gevuld nadat ze zijn geplaatst. Dit betekent dat incisies en littekens kleiner kunnen zijn. Echter kan dit niet met alle NACL implantaten. Bij sommige implantaten kan juist het achteraf vullen de kans verhogen op een infectie. Jouw chirurg zal je helpen met het kiezen van het type implantaat die het beste bij jou past.
Als je siliconenimplantaten hebt wordt er geadviseerd om twee keer per jaar een MRI te laten maken om te controleren op ‘stille scheuren’ – wanneer een implantaat scheurt zonder dat dit symptomen veroorzaakt.
Een borstvergroting met eigen vet begint met een liposuctie om overtollig vet uit een ander gebied te verwijderen, meestal de buik of de dijen. Het vet wordt gezuiverd voordat het in jouw borsten wordt geïnjecteerd, waardoor de borsten meer contouren en volume krijgen.
In het algemeen kan een borstvergroting door middel van vettransplantatie het volume met één cupmaat vergroten.
Je moet er wel rekening mee houden dat de resultaten van een borstvergroting met eigen vet onvoorspelbaar kunnen zijn, omdat slechts ongeveer 50-70% van de vetcellen de transplantatie overleven. Het is zelfs mogelijk dat er aan de ene kant meer vet overleeft dan aan de andere kant, wat tot asymmetrie kan leiden. Bovendien verschillen de resultaten van deze behandeling erg per persoon. Bij sommige mensen kunnen deze al na enkele jaren verdwijnen.
Een borstlift begint met een incisie rond de tepel, die kan worden uitgebreid van de onderkant van het tepelhof, naar beneden naar de plooi, en naar de andere kant.
Vervolgens lift en vervormt de chirurg het weefsel en verwijdert daarbij eventuele extra verslapte huid. Als je meer volume wilt, wordt er een holte gemaakt (boven of onder de spier) om een implantaat in te plaatsen of wordt er een vettransplantatie uitgevoerd, zoals hierboven beschreven.
Vervolgens wordt de tepel opgetild en verplaatst (maar nooit losgemaakt). Als je niet tevreden bent met de grootte van je tepels, kunnen deze ook worden verkleind.
Na je borstvergroting heb je ongeveer een week hersteltijd nodig. Jouw borst wordt bedekt met gaasverbanden en je draagt vrijwel altijd een speciale sportbeha om steun te bieden en de zwelling te beperken. Als je drainagebuisjes hebt, zullen deze tot twee weken op hun plaats blijven. Deze drains worden gecontroleerd op productie: als er nog te veel productie (vocht / bloed / niet helder vocht) is, moeten ze blijven zitten tot de zwelling en productie verbeterd is. Bovendien verschilt de plaatsing van drainagebuisjes per patient, en zullen er niet bij elke mamma-augmentatie drainagebuisjes worden geplaatst.
Bij patienten die een borstlift hebben ondergaan kan er worden geadviseerd om langer een beha te dragen. Iedereen krijgt individuele instructies om het resultaat te maximaliseren.
Pijn kan ongeveer tot vijf dagen aanhouden. Zwelling, blauwe plekken en strakheid kunnen wel een paar weken aanhouden.
De meeste mensen kunnen binnen een week weer aan het werk, maar je moet ongeveer twee weken wachten met seks en ongeveer vier weken met krachtige activiteiten zoals hardlopen, afhankelijk van de aanbeveling van jouw chirurg.
Sommige chirurgen raden ook aan om tot ongeveer zes weken na de operatie op je rug te slapen om vervorming van het implantaat te voorkomen. Als je een zijslaper bent en echt moeite hebt, kan je chirurg het gebruik van kussens aanbevelen voor ondersteuning.
Er zijn verschillende risico’s verbonden aan borstimplantaten, waaronder:
Jouw arts moet al deze risico’s grondig uitleggen en aangeven hoe hij in het verleden met complicaties is omgegaan.
Een groeiend aantal vrouwen heeft tegenwoordig last van een reeks symptomen, waaronder cognitieve problemen, chronische vermoeidheid en gewrichtspijn, die bekend staan als borstimplantaat ziekte. Het RIVM heeft naar aanleiding van dit probleem een rapport laten opstellen, die je hier kunt lezen. Een gedeelte van de vrouwen die een borstvergroting hebben gehad kiest dan ook voor het verwijderen van de borstimplantaten om de symptomen van borstimplantaat ziekte te voorkomen of te verbeteren, onder andere vanwege onverklaarbare pijnklachten.
Het is dan ook erg belangrijk dat je je heel goed informeert en inleest voordat je een borstvergroting ondergaat. Bekijk tevens de onlangs opgestelde richtlijnen omtrent borstprotheses. In de richtlijn wordt ook aandacht besteed aan de registratie van borstimplantaten in het zogeheten implantatenregister via DBIR (Dutch Breast Implant Registry). In 2015 is op initiatief van de NVPC de DBIR opgericht om borstimplantaten te registreren en gestructureerd toezicht te houden op de veiligheid en kwaliteit van zorg voor vrouwen met borstimplantaten.
Zorg dus dat je deze mogelijke risico’s goed met je plastisch chirurg bespreekt, dat je goed onderzoek doet naar de implantaten en je bewust bent van de risico’s die gepaard gaan met een borstvergroting.
Na een borstvergroting met implantaten, wanneer de huid zich uitrekt en de spieren zich ontspannen, zullen jouw borsten beginnen te zakken. Hierdoor verplaatsen de implantaten van een aanvankelijke hoge positie naar een meer natuurlijke positie. Het duurt ongeveer zes weken voordat de implantaten zich beginnen te nestelen en na drie maanden zijn ze voor bijna 80% uitgehard. Hoewel het een misvatting is dat implantaten elke 10 jaar vervangen moeten worden, zijn ze niet bedoeld om een leven lang mee te gaan.
Na een borstvergroting met eigen vet heb je direct meer volume, maar jouw lichaam zal in de eerste drie maanden een deel van het geïnjecteerde vet absorberen. Binnen zes maanden zou de zwelling grotendeels verdwenen moeten zijn en zouden de resultaten volledig zichtbaar moeten zijn. Binnen een jaar zal het weefsel zich gedragen als natuurlijke borsten. Dit betekent dat ze zullen uitzetten of krimpen naarmate je gewicht verandert. Ook is het mogelijk dat dat ze op late middelbare leeftijd beginnen te zakken, wanneer je huid minder stevig wordt.
Na een lift zul je meteen een verschil zien, hoewel je weefsel een paar maanden nodig zal hebben om zich te vestigen. Binnen drie tot vier maanden zou je de meeste resultaten moeten zien en het eindresultaat zou binnen een jaar zichtbaar moeten zijn. De lift is blijvend, maar je borsten zullen blijven verouderen. Veel patiënten kiezen voor een revisie operatie na ongeveer 10 jaar.
Of je na een borstvergroting nog borstvoeding kunt geven is afhankelijk van de manier van opereren en de incisie die gemaakt is. Vooral bij subglandulaire incisies wordt de kans om borstvoeding te kunnen geven verkleind. Uit onderzoek gepubliceerd in het International Breastfeeding Journal blijkt dat elke borstoperatie (en met name de incisie rond de tepel) de melkkanalen kan beschadigen, zodat er een risico bestaat op onvoldoende melkproductie.
Bij een borstvergroting door middel van vettransplantatie is het risico dat je vermogen wordt aangetast om borstvoeding te geven kleiner mits je niet ook een tepeloperatie ondergaat.
Gemiddelde kosten borstvergroting:
€3,500
Prijzen borstvergroting variëren tussen:
€2,500 – €10,000
Veel factoren zijn van invloed op de kosten, waaronder het type borstvergroting dat je ondergaat, het ervaringsniveau van jouw chirurg waar de operatie wordt uitgevoerd en wie de verdoving toedient.
Coroneos, C. J., Selber, J. C., Offodile, A. C., 2nd, Butler, C. E., & Clemens, M. W. (2019). US FDA Breast Implant Postapproval Studies: Long-term Outcomes in 99,993 Patients. Annals of surgery, 269(1), 30–36. https://doi.org/10.1097/SLA.0000000000002990
Dutch Breast Implant Registery: https://dica.nl/dbir/home
Van der Maaden, T., Moltó-Puigmartí, C., de Jong, W.H., Janssen, S.W.J., & Geertsma R.E. (2017). Gezondheidsklachten bij vrouwen met een siliconen borstimplantaat : Een inventarisatie. https://rivm.openrepository.com/handle/10029/620926
Ontvang updates en Cosmediate nieuws
Ontvang updates en Cosmediate nieuws
Hét online platform dat de cosmetische branche transparant, veilig en toegankelijk maakt.