Emsculpt is een door de FDA goedgekeurde body-sculpting procedure die spieren opbouwt en vet verbrandt. De procedure wordt levert hoge-frequentie elektromagnetische energie pulsen aan het spierweefsel, waardoor er maximale spiersamentrekkingen worden gecreëerd die meer spiervezels activeren dan dat er met normale lichaamsbeweging bereikt kan worden.

Deze niet-chirurgische behandeling kan de grote spiergroepen van de buik en de billen, maar ook van kleinere lichaamsdelen, zoals de bovenarmen, de dijen en de kuiten, strakker maken, versterken en verstevigen. De Emsculpt vermindert vetweefsels en zorgt ervoor dat vet verdwijnt en de spiermassa toeneemt. Het resultaat is een grotere spierdefinitie en een strakkere omtrek

Emsculpt Neo, gelanceerd in het najaar van 2020, is een eenzelfde soort apparaat met verbeterde technologie (die tot 20% meer elektromagnetische pulsen afgeeft dan de eerdere versie) en die combineert met radiofrequentie-energie (RF) in de vorm van warmte, om vet nog effectiever te verbranden.

Emsculpt Neo kan dezelfde gebieden behandelen als het originele Emsculpt apparaat. De behandeling van de billen, armen en kuiten wordt meestal zonder warmte gedaan, om het volumeverlies te vermijden dat met vetvermindering gepaard zou gaan.

Er worden vier sessies aanbevolen over een periode van twee weken, meestal met een tussenpoos van twee tot vijf dagen, met ofwel het klassieke Emsculpt of het Emsculpt Neo apparaat.

Beide apparaten kunnen ook spierscheuring in de buikspieren verminderen, een symptoom van diastasis recti, een aandoening waarbij de buikspieren loslaten en zich scheiden, wat vaak gebeurt tijdens een zwangerschap. Het is de enige niet-chirurgische behandeling waarvan is aangetoond dat ze doeltreffend is voor de behandeling van een buikspier scheiding. Emsculpt kan worden gecombineerd met Emsella voor een behandeling genaamd Core to Floor-therapie, die de hele core versterkt en verstevigt – zowel de buik als bekkenbodemspieren. De combinatie versterkt de spierkracht en het evenwicht en vermindert urine-incontinentie en rugklachten.

Voordelen

 • De behandelingen zijn niet-chirurgisch, er is geen verdoving nodig en er is geen hersteltijd nodig na de behandeling. 
 • Beide behandelingen hebben het dubbele voordeel van spierversteviging en vetvermindering. 
 • Emsculpt kan een goede optie zijn voor mensen die niet veel overtollig vet hebben, maar vooral een meer getonede, gedefinieerde lichaamsbouw en sterkere spieren willen. 
 • Emsculpt Neo biedt nog betere resultaten op het gebied van spieropbouw en vetreductie; het is ook klinisch aangetoond dat het effectiever is voor vet vermindering dan cryolipolyse behandelingen zoals CoolSculpting. 
 • Slechts vier behandelingen kunnen duidelijk zichtbare resultaten opleveren. 


Nadelen

 • Mensen met een paar extra kilo’s te verliezen zien misschien niet zoveel verandering van de eerste versie van het Emsculpt-apparaat, omdat het vet kan fungeren als een barrière tussen de magnetische pulsen en de spieren, waardoor de kracht van de spiercontracties tijdens de behandeling vermindert. Mensen met een hoger BMI moeten een arts of kliniek zoeken die het nieuwere Emsculpt Neo apparaat heeft. 
 • Hoewel Emsculpt vet vermindert, is het geen behandeling om gewicht te verliezen. Zelfs met positieve resultaten is het onwaarschijnlijk dat je een verandering in gewicht zult zien. Om gewicht te verliezen zul je minder moeten eten en meer moeten bewegen.
 • Je behandelplan zal waarschijnlijk meerdere sessies snel achter elkaar omvatten – vier binnen een periode van twee weken – voor optimale resultaten.

Een Emsculpt-sessie van 30 minuten produceert bijna 20.000 spiercontracties, terwijl Emsculpt Neo er maar liefst 24.000 produceert.

Het herhaaldelijk samentrekken belast de spieren, wat snelle veranderingen teweegbrengt waardoor de spieren groter en sterker worden. Stel je voor: 20.000-24.000 maximale sterke contracties (die we zelf in de sportschool niet kunnen bereiken) in 30 minuten. Dat zijn dus 24.000 sit-ups of 24.000 squats! Work-out without working out!

Om energie te leveren voor zoveel spiersamentrekkingen, worden naburige vetcellen afgebroken via een proces dat lipolyse wordt genoemd. Beschadigde vetcellen sterven uiteindelijk af, en het lichaam elimineert ze op natuurlijke wijze in de weken die volgen. Het resultaat van deze gecombineerde actie van spier verstrakking en vetcel vernietiging zijn sterkere, meer gedefinieerde spieren.

Emsculpt Neo combineert verbeterde elektromagnetische energie met radiofrequente warmte. De warmte stimuleert de bloedtoevoer naar de spieren, waardoor het aantal spiervezels en het totale spiervolume toenemen. Volgens een klinische studie activeert Emsculpt Neo “spierstamcellen vergelijkbaar met een 12 weken durende weerstandstraining”.  

De radiofrequente energie verwarmt ook de vetlaag tot net boven 42°C, de temperatuur waarbij vetcellen beginnen af te breken. Ernstig beschadigde vetcellen worden gemetaboliseerd en geëlimineerd door het lichaam in de loop van de weken, wat zorgt voor permanent vet verlies.

Beide behandelingen blijven werken nadat je de laatste sessie hebt beëindigd: je spieren zouden moeten blijven groeien en jw vet zou moeten blijven krimpen voor ongeveer vier maanden nadat je de laatste behandeling hebt gehad.Emsculpt resultaten

Klinische studies uitgevoerd door de fabrikant van Emsculpt, BTL, tonen reducties in tailleomvang en vet aan en een toename in spiermassa met het originele Emsculpt toestel. Onderzoek onder leiding van Dr. Kinney, plastisch chirurg in Californië, toonde aan dat de spiermassa met ongeveer 16% toenam, terwijl vet met bijna 19% afnam na vier sessies. 

In een onderzoek in verschillende onderzoekscentra meldden patiënten die aanvankelijk niet tevreden waren met de vorm van hun billen een verbetering van 85% na vier Emsculpt behandelingen, waarbij ze opmerkten dat hun billen meer gelift en steviger aanvoelden. Uit het onderzoek van bleek ook dat de tailleomvang van de mensen na vier behandelingen door de behandeling met gemiddeld 3,29 centimeter was afgenomen. Drie maanden later was hun tailleomvang zelfs nog meer geslonken – in totaal 4,37 cm. 

Emsculpt Neo resultaten

Klinische studies gefinancierd door BTL (wederom de fabrikant van de apparaten) tonen een vermindering aan van 30% van het vet in het behandelde gebied, een toename van 25% van de spiermassa, en een vermindering van de tailleomtrek tot 2,3 inch (5,9 cm), één maand na de behandeling. Dit zijn ongelofelijk goede resultaten, maar moeten wel kritisch worden bekeken aangezien de onderzoeken gefinancierd waren door de fabrikant van de apparaten zelf.Emsculpt werkt het beste voor diegenen die minder dan een centimeter “knijpbaar” (wat je goed tussen je duim en wijsvinger kunt vastpakken) vet in het te behandelende gebied hebben. Daarnaast is de ideale kandidaat iemand die op zoek is naar sterkere spieren en een sterkere core, die strakker wil zijn en vet wil verbranden.

Emsculpt Neo daarentegen, kan patiënten behandelen met een BMI tot 35. Dit is veel hoger dan de meeste andere niet-chirurgische lichaams contouring behandelingen. 

Geen van beide behandelingen is bedoeld om de huid strakker te maken. Als je last hebt van huidverslapping, kan een chirurgische body lift (om overtollige huid te verwijderen) een effectievere optie zijn. Het verbetert ook niet het uiterlijk van cellulitis; als dit je eerste zorg is, zou Emtone een betere optie zijn.

Emsculpt

De behandeling start met een consult waarin de wensen en doelstellingen worden besproken, eveneens krijg je voorlichting over de te verwachten resultaten. Vervolgens worden 4 opeenvolgende behandelingen gepland binnen een tijdsbestek van 2-4 weken.

Tijdens de behandeling zal je liggen, waarbij de applicators op het te behandelen gebied worden aangebracht. Verwacht dat de sessie ongeveer 30 minuten duurt voor grote gebieden en slechts 20 minuten als je kleinere gebieden laat behandelen.

Als het je eerste Emsculpt-behandeling is, zal je arts het apparaat op de laagste stand zetten. Wanneer het apparaat elektromagnetische energie van hoge intensiteit naar de spieren begint te sturen, zal je voelen dat je spieren krachtig samentrekken. Het gevoel kan vreemd zijn, alsof je midden in een intensieve training zit, terwijl je lichaam eigenlijk niets doet. De behandeling is niet pijnlijk maar voelt wel als een intensieve work-out en je kunt spierpijn hebben na de behandeling. Sommige mensen vinden het gevoel zelfs zo ongewoon dat ze erom lachen.

Emsculpt Neo

Een Emsculpt Neo behandeling is vergelijkbaar, alleen zul je hierbij ook de RF-hitte voelen. Deze warmte bereikt zijn volledige intensiteit al binnen de eerste vier minuten van de behandeling. Een sensor in elke applicator zal je huidtemperatuur continue controleren om brandwonden te voorkomen, maar je behandelend arts zal nog regelmatig controleren of je je comfortabel voelt. 

De arts zal de intensiteit geleidelijk opvoeren tot het niveau dat je kunt verdragen, en hij zal vragen of je je op je gemak voelt terwijl de intensiteit toeneemt. De meeste mensen in het hierboven genoemde klinische onderzoek waren aan het eind van hun eerste sessie in staat om bijna het maximale intensiteitsniveau te verdragen. Dit maximale niveau wordt ook aangemoedigd door de arts voor de beste resultaten. Na verloop van tijd kun je de sessies op hogere instellingen beginnen.

De spiercontracties zullen verschillende fasen doorlopen. Sommige zullen snel en licht zijn, en andere zullen langzamer en krachtiger zijn. De Emsculpt machine zal je spieren honderden of duizenden keren laten samentrekken, in slechts een paar seconden. 

Tijdens de laatste fase van de behandeling zullen de spiercontracties traag maar krachtig zijn, om eventuele toxines of melkzuur die vrijkomen tijdens de procedure weg te spoelen en de spierpijn te helpen verminderen.

Je hebt geen hersteltijd nodig, maar wees niet verbaasd als je spieren erna een beetje pijnlijk aanvoelen, alsof je een zware training hebt gehad. De spierpijn zou binnen een of twee dagen moeten verdwijnen. Je kunt je gewone activiteiten meteen hervatten, ook als het sporten betreft, hoewel je misschien wilt rusten als je spieren vermoeid aanvoelen.

Mensen die relatief fit zijn, kunnen al verbeteringen zien na slechts één Emsculpt of Emsculpt Neo behandelingssessie. 

Na de aanbevolen vier sessies zouden goede kandidaten zich sterker moeten voelen en meer spierkracht en minder vet in de behandelde zones moeten zien, met de best zichtbare resultaten na drie maanden. 

Het kan langer duren voordat de uiteindelijke resultaten zichtbaar zijn, vooral in gebieden met meer vet. Spieren opbouwen kost tijd. We kunnen ook niet één keer naar de sportschool gaan en zeggen dat we gespierd en sterk zijn. De spieren worden in de loop van de volgende paar maanden opgebouwd. Apoptose – de afbraak van vetcellen – heeft een paar maanden nodig.

Extra sessies na de eerste vier kunnen geen kwaad, maar ze verbeteren de resultaten misschien ook niet aanzienlijk. Je kunt beter een gezonde levensstijl aanhouden na je Emsculpt behandelings reeks, en dan eventueel terugkeren voor onderhoudsbehandelingen zes maanden tot een jaar na de behandeling.

De resultaten zullen blijvend zijn zolang je ze in stand houdt met regelmatige lichaamsbeweging en vervolgbehandelingen om de zes maanden.

Net als bij sporten geldt ook hier dat als u stopt met sporten, de resultaten niet blijvend zijn.

Er zijn geen bijwerkingen van Emsculpt gemeld, maar de procedure is nog relatief nieuw, gelanceerd medio 2018, dus we weten nog niet veel over de langetermijneffecten ervan – inclusief hoe elektromagnetische energie met hoge intensiteit je organen na verloop van tijd zou kunnen beïnvloeden. 

Emsculpt Neo is nog een stuk nieuwer, maar ook hierbij zijn er nog geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Artsen zeggen echter dat je deze behandeling beter niet kunt ondergaan als je zwanger bent, een pacemaker of een ander geïmplanteerd elektronisch apparaat in de buurt van de plaats van behandeling hebt, of hartproblemen, een geschiedenis van epileptische aanvallen of andere medische aandoeningen hebt die het elektromagnetische veld van het apparaat gevaarlijk voor je kunnen maken.

Vermijd Emsculpt als je een metaalsoort, zoals een koperen spiraaltje of een heupimplantaat, in de buurt van de behandings zone heeft. De hoge intensiteit geconcentreerde elektromagnetische energie van Emsculpt kan het metaal verhitten of zelfs loswrikken.

Gemiddelde kostprijs:

€3.100

Prijs range:

€1.400 – €4.500

 

Als de prijs lager is dan de prijs die de experts vragen, controleer dan zorgvuldig of u behandeld wordt met een authentiek Emsculpt-apparaat.


Cosmetische ingrepen zoals deze worden niet gedekt door de verzekering.

Er zijn vele behandelingen beschikbaar om vet te verminderen met behulp van koude, warme of ultrasone geluidsgolven. Omdat Emsculpt de enige is die zowel vet vermindert als spieren verstevigt, kan het worden gebruikt als aanvulling op andere vetverlies behandelingen zoals liposuctie of CoolSculpting.

 

 • CoolTone, dat in 2019 is goedgekeurd, maakt op vergelijkbare wijze gebruik van magnetische energie om de buikspieren, billen en dijen te verstevigen, en te versterken door spiersamentrekkingen te stimuleren. 
 • CoolSculpting maakt gebruik van intense kou om vetcellen onder de huid weg te vriezen. Het is goedgekeurd voor het bevriezen van vet op de buik, bovenarmen, dijen en rug; rond de beha; en onder de kin. 
 • WarmSculpting met SculpSure verwijdert extra vet in gebieden zoals je buik, love handles, rug, dijen, en onder je kin, met behulp van laserenergie. Het duurt ongeveer zes weken voordat je de resultaten ziet – langer dan bij Emsculpt.
 • TruSculpt 3D en Vanquish gebruiken radiofrequente energie om vetcellen te verhitten en te vernietigen. Net als Emsculpt zijn ze niet-chirurgisch en vereisen geen hersteltijd.
 • Liposuctie is een chirurgische ingreep waarbij vet wordt weggezogen met een dun buisje. Het vereist anesthesie en incisies, wat betekent dat u daarna wat hersteltijd nodig heeft. Maar de resultaten zijn drastischer en effectiever dan Emsculpt. 

 

Apparaten voor spieropbouw thuis, zoals de Flex Belt, gebruiken elektromagnetische energie op veel lagere niveaus dan die van Emsculpt, voor aanzienlijk minder spiercontracties. Denk aan 150 per sessie van 30 minuten versus 20.000. Dit kan een goedkoper alternatief zijn en een optie om mee te beginnen of je Emsculpt behandelingen mee te onderhouden.

3.9

3.9/5

(1

reviews)

2.7

2.7/5

(1

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

0.0

0.0/5

(0

reviews)

emsculpt