Search
Close this search box.

6 tips voor snellere haargroei – Hoe laat je je haar sneller groeien?

Haargroei

Wat is haargroei precies?

Voordat er tips worden gegeven voor een verbeterde haargroei is het belangrijk om eerst te weten hoe de haargroei precies werkt. We zijn allemaal geboren met ander haar. Sommige mensen zijn geboren met een dikke bos haar en andere daarentegen hebben (helaas) een veel dunnere bos. Je wordt geboren met ongeveer 100.000 haarzakjes die ook wel haarfollikels worden genoemd. Onder elk haarzakje bevindt zich een wortel en via deze wortels worden er cellen naar het haarzakje gevoerd. En wat doen deze cellen precies? Deze cellen zorgen ervoor dat er haren ontstaan vanuit het eerder genoemde haarzakje.

Naarmate je ouder wordt kunnen sommige follikels stoppen met het produceren van haar. Dit zorgt voor haaruitval en/of kaalheid. Gemiddeld groeit je haar zo’n 2,5 centimeter per maand. Je haargroei is echter afhankelijk van een aantal factoren: 

 • Je leeftijd 
 • Haartype 
 • Je algemene gezondheid 
 • Eventuele gezondheidsproblemen 

Naast factoren die je haargroei beïnvloeden zijn er ook verschillende fases waarin haar groeit. Er zijn drie fases voor haargroei: 

1. De eerste fase is de actieve groeifase: Deze fase duurt twee tot acht jaar. 

2. De tweede fase is de overgangsfase, waarin het haar stopt met groeien: Deze fase duurt vier tot zes weken. 

3. De rustfase waarin het haar stopt met groeien (en uiteindelijk uitvalt): Deze fase duurt twee tot drie maanden. 

Hoe lang de eerste fase duurt is afhankelijk van de lengte van het haar en hoe snel de cellen in de haarzakjes zich vermenigvuldigen (en dus haarcellen worden). Er zijn een aantal zaken waar rekening gehouden mee kan worden om de haargroei in de eerste fase gezond en sterk te houden.

Zorg dat je de juiste vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Er is nog niet wetenschappelijk bewezen dat vitamines en/of supplementen de haargroei beïnvloeden, maar wat zeker is: ons lichaam heeft energie nodig om de haargroei te verbeteren. Soms kan het zijn dat je uit je dagelijkse maaltijden niet de juiste of genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als aanvulling hierop kunnen er supplementen worden geslikt. Het is altijd verstandig om van tevoren met je huisarts te overleggen welke supplementen je nodig hebt, omdat een verkeerd gebruik van vitamines weer nadelen met zich meebrengt. Vitamines en supplementen die goed kunnen zijn voor het haar zijn: 

 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Omega 3- en 6
 • Zink 
 • IJzer 
 • Biotine
Haargroei


Het gebruik van essentiële oliën.

Je kunt essentiële oliën toevoegen aan je shampoo of je kunt deze verdunnen met bijvoorbeeld Jojoba olie. Er zijn ook andere oliën die haarbeschadiging voorkomen zoals kokosolie, zonnebloemolie en castorolie. Hier kunnen de essentiële oliën ook aan worden toegevoegd voor een optimale haarverzorging combinatie.

Het gebruik van speciale zalven.

Er kan ook plaatselijk worden behandeld door speciale zalven aan te brengen op de hoofdhuid. Wanneer je last hebt van haaruitval kunnen speciale zalven helpen om dit tegen te gaan. Deze zalven kunnen ook bijdragen aan een verbetering van de haargroei. Minoxidil 5% en Propecia kunnen ervoor zorgen dat haarverlies wordt vertraagd. Tot slot kunnen Ketoconazol bevattende shampoos haaruitval ook tegengaan.

Het innemen van supplementen die keratine bevatten.

Supplementen met als ingrediënt keratine kunnen zorgen voor een vermindering van haaruitval, sterker haar en verbeterde kwaliteit van het haar, zoals meer glans.

Genoeg eiwitten binnen krijgen voor verbeterde haargroei.

Eiwitten vinden we in ons dagelijkse dieet. Soms kan het voorkomen dat we er niet genoeg van binnenkrijgen. In dit geval kunnen er supplementen worden geslikt als aanvulling. Eiwitten beschermen ons haar tegen chemische schade van buitenaf. Dit betekent dat als jij je haar vaak stijlt met te veel hitte, de eiwitten ervoor zorgen dat je haar goed wordt beschermd. Naast voeding – waarin eiwitten zitten – en supplementen, kan er ook gebruik worden gemaakt van kokosolie. Voeg hier wat van toe aan je shampoo en was je haar hiermee voor een extra beschermend laagje eiwitten om je haren.

Voeg cafeïne toe aan je haarroutine.

Cafeïne kan een positief effect hebben op de haargroei. Zo kunnen cafeïne bevattende shampoos en andere haarproducten bijdragen aan de haargroei. 

Nog een paar laatste factoren die je haargroei kunnen beïnvloeden: 

 • Genetische bepaling
 • Hormonale veranderingen 
 • Verkeerd voedingspatroon
 • Bepaald medicijngebruik 
 • Stress en spanningen 
 • Bepaalde aandoeningen en/of ziektes

Na het lezen van dit stuk is het duidelijk dat een gezonde en gebalanceerde levensstijl nodig is voor de bevordering van je haargroei. Dit is in ieder geval belangrijk om van binnenuit te zorgen voor een verbeterde haargroei. Ook is de verzorging van je haar erg belangrijk. Dit doe je door goede shampoos en oliën te gebruiken die je haren gezond maken en houden. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Pas je eetpatroon en/of haar routine geleidelijk aan om te kijken of er verandering te zien is. Laat het haar nu maar groeien!

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen