Search
Close this search box.

Zeg maar dag tegen die wallen en donkere kringen! Je wallen verminderen met de volgende tips.

Donkere kringen

Vroeg of laat kun je te maken krijgen met wallen en donkere kringen. Dit kan ervoor zorgen dat je er vermoeid en/of minder fris uitziet wat erg storend kan zijn. Wanneer je last krijgt van deze wallen en donkere kringen, is niet van tevoren vast te stellen. Wel zijn er bepaalde factoren die ervoor zorgen dat je eerder last kunt krijgen van wallen en donkere kringen. Om wallen en donkere kringen te verminderen is het belangrijk om eerst te weten wat wallen en kringen precies zijn en hoe deze ontstaan. Je kunt zelf veel doen om je wallen en donkere kringen te verminderen, maar er zijn ook cosmetische behandelingen die kunnen bijdragen aan een oplossing. 

Wallen zijn de verdikkingen onder de ogen die ontstaan door ophoping van vocht of vet in de onderste oogleden. Donkere kringen onder de ogen worden vaak in verwarring gebracht met wallen, maar deze kringen zijn niet hetzelfde als wallen. Donkere kringen ontstaan wanneer de bloedvaatjes door de dunne huid onder de ogen heen schijnen.

Wat zijn wallen?

Oorzaken van wallen en donkere kringen

Om wallen en donkere kringen bij de kern aan te kunnen pakken is het belangrijk om te weten wat nou precies de oorzaak is. Wallen en donkere kringen kunnen ontstaan door verschillende factoren: 

1. Onvoldoende slaap

Genoeg slaap is erg belangrijk, ook om wallen te voorkomen. Tijdens het slapen wordt er vocht en afvalstoffen via de lymfe afgevoerd. Wanneer je dus niet genoeg slaapt kan dit verstoord worden en blijven deze afvalstoffen en vocht ophopen onder de ogen waardoor dus wallen en donkere kringen ontstaan. Gemiddeld is 7 tot 8 uur slaap voldoende. 

2. Dehydratatie 

Om vocht af te voeren heeft het lichaam voldoende water nodig, omdat het lichaam anders vocht vasthoudt. Doe je dit niet, dan blijft vocht zich ophopen onder de ogen. Te weinig water kan er ook voor zorgen dat de huid onder de ogen dunner wordt en hierdoor ontstaan de donkere kringen onder de ogen. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag! 

3. Roken en overmatig alcohol en cafeïne gebruik

Alcohol en cafeïne zorgen voor een vochtafdrijvend effect en roken vermindert de doorbloeding van de huid, beiden niet goed voor de staat van je wallen en donkere kringen. Sowieso is roken heel slecht voor je huid, dus is het geen slecht idee om ermee te stoppen. Stoppen met roken zorgt bovendien voor een verbetering van de collageen aanmaak wat nodig is voor een stevige en elastische huid. 

4. Ongezond eetpatroon

Een te lage inname van voedingsstoffen is te zien aan de huid. Vitamines en mineralen zijn erg belangrijk voor een gezonde en stralende huid, dus zorg dat je voldoende fruit en groentes eet. Probeer daarnaast een gevarieerd voedingspatroon aan te houden, met voldoende eiwitten, gezonde vetten, en volkoren koolhydraten. Zout zorgt voor een ophoping van vocht. Let er daarom ook op dat je niet te veel zout binnen krijgt. 

5. Stress

Wanneer je veel stress ervaart kan dit weinig slaap als gevolg hebben, omdat het moeilijk is om in slaap te komen. En onvoldoende slaap zorgt weer voor wallen en donkere kringen! Probeer stress dus te verminderen als je last hebt van wallen. Probeer je gedachte onder controle te krijgen en te ontspannen. Mindfulness of meditatie oefeningen kunnen je hier bijvoorbeeld bij helpen. Helpt dit niet dan is het geen slecht idee om een bezoekje te brengen aan je huisarts. 

6. Ouderdom 

Wanneer je ouder wordt neemt de collageenaanmaak af en wordt de elasticiteit en stevigheid van de huid minder, wat voor een dunnere huid onder o.a. de ogen zorgt.

Cosmetische behandelingen kunnen een oplossing bieden als ouderdom de oorzaak is van de wallen en donkere kringen onder de ogen. 

7. Erfelijke bepaling

Sommige mensen hebben aanleg voor wallen en donkere kringen, omdat dit in de familie voorkomt. De oogkas kan bij sommige mensen relatief kleiner zijn waardoor je vaker last krijgt van wallen. Ook bij mensen met genetische wallen kunnen cosmetische behandelingen een goede oplossing zijn. 

Donkere kringen


Wallen en donkere kringen verminderen

Er zijn dus als een paar oplossingen benoemd die wallen en donkere kringen kunnen verminderen of voorkomen, waarbij je vooral moet kijken naar de oorzaak en deze vervolgens aanpakt. Maar er zijn nog een aantal andere dingen die kunnen worden gebruikt om van wallen en donkere kringen af te komen:

–       Massage: Bij vochtophoping kan een massage onder de ogen helpen dit af te drijven. Masseer met twee vingers het vocht richting de jukbeenderen. Het vocht komt op deze manier in de jukbeenderen terecht, waardoor het makkelijker af te voeren is. 

–       Koelen: Het koelen van de wallen kan zwelling verminderen. Wanneer je wakker wordt kan je iets koels tegen de wallen houden. Denk hierbij aan theelepels die je de avond van tevoren in de vriezer of koelkast hebt gelegd. Leg wel iets tussen de huid, zodat de huid niet wordt beschadigd. 

–       Make-up: Donkere kringen kunnen makkelijk worden gecamoufleerd met bijvoorbeeld concealer. Concealers met een rode ondertoon kunnen blauwe ringen goed neutraliseren. Breng hierover bijvoorbeeld een foundation aan. 

–       Oog crèmes kunnen wallen ook iets doen verminderen door ze te hydrateren. 

–       Zorg voor rust aan de ogen: Schermen zoals laptops, tablets en telefoon kunnen een negatieve invloed hebben op wallen. Probeer dit een aantal keer per dag te vermijden. 

–       Zoals eerder gezegd is er ook een cosmetische behandeling die speciaal ontwikkeld is om wallen te doen verdwijnen. Dit is de traangroot filler behandeling. Bij traangoot fillers wordt  het volume weer teruggebracht onder de ogen door fillers te injecteren onder de huid. 

Zoals je hebt gelezen zijn er dus meerdere oorzaken van wallen en donkere kringen, en daardoor natuurlijk ook meerdere oplossingen ertegen. Zo is de eerste stap altijd om te onderzoeken wat de mogelijke oorzaak van jouw wallen is, en te proberen om die te verminderen. Mocht dit (helaas) niet werken, dan zijn er gelukkig genoeg concealers en huis-tuin-en keuken tips om je wallen wat minder zichtbaar te maken. Als je echter voorgoed van je wallen en donkere kringen af wilt en je cosmetisch wilt laten behandelen, dan is een traangoot filler behandeling het overwegen waard!

Donkere kringen

Meer artikelen

Geld sparen voor een cosmetische ingreep? Check je zorgkosten!
Psychodermatologie: De fascinerende connectie tussen geest en huid
Donkere kringen
Een jonge uitstraling en uiterlijk voor iedereen
Fronsrimpel
Top 10 meest efficiënte manieren om af te vallen