Bij het verouderen wordt de huid minder elastisch. Dat komt doordat de huid in de loop der jaren minder collageen en elastine produceert. De huid wordt slapper, krijgt meer rimpels en verliest volume. Om je huid weer wat jonger en frisser te krijgen, kun je microneedling overwegen. Maar wat is microneedling dan precies?
Microneedling (ook wel collageen-inductie therapie genoemd) is een niet-chirurgische behandeling waarbij de huid op zachte en gecontroleerde wijze doelgericht met minuscule naaldjes van chirurgisch staal wordt gepenetreerd. Deze behandeling veroorzaakt een soort wondhelende reactie waarbij de huid wordt aangezet tot het aanmaken van collageen en elastine om het uiterlijk van de huid te verbeteren.
Bij microneedling wordt gebruik gemaakt van zeer fijne naaldjes. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een apparaat dat bekend is onder de merknaam van de fabrikant: ‘dermapen’. De dermapen heeft al deze fijne naaldjes dicht op elkaar, zodat de pen heel precies gebruikt kan worden. Deze naaldjes vibreren op een hoog tempo in de huid. Ook bestaan er tegenwoordig veel ‘doe het zelf’ dermarollers, waarmee je thuis je huid kunt voorzien van een microneedling behandeling. Belangrijk is wel dat je hiermee goed de instructies opvolgt en geen verkeerde producten gebruikt.
Microneedling is geschikt voor volwassenen die in goede gezondheid verkeren (vrij van infecties, koorts of huiduitslag) en hun huid graag willen opfrissen. De behandeling kan helpen lijntjes en rimpels glad te strijken, de collageenproductie te stimuleren, de huidskleur te egaliseren, vergrote poriën te verfijnen, de huid strakker te maken en littekens van acne of verwondingen te vervagen.
Er zijn relatief weinig risico’s aan de behandeling verbonden, maar het wordt niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Als je actieve huidaandoeningen zoals eczeem of rosacea hebt wordt de behandeling ook niet aangeraden. Daarnaast kan microneedling soms zorgen voor een koortslip. Mocht je hier gevoelig voor zijn, overleg dan met je behandelend arts of je van tevoren een antiviraal geneesmiddel kunt nemen.
Voordelen:
Nadelen:
Over het algemeen vindt er voor een microneedling behandeling geen consult plaats omdat het een niet-chirurgische behandeling is. Mocht je twijfelen of de behandeling iets voor jou is of graag wat meer informatie ontvangen van een behandelend arts, kun je echter altijd een consult inplannen.
Microneedling kan pijnlijk zijn, dus ongeveer een uur voor de procedure wordt er soms (indien gewenst) een verdovende crème aangebracht op het gebied dat je behandeld wilt hebben. Daarna wordt je huid gereinigd en gedesinfecteerd. De behandelde huid wordt verdeeld in zones en de dieptewerking wordt per zone bepaald. Daarnaast wordt er, afhankelijk van het probleem dat je probeert te behandelen, een actief serum aangebracht – bijvoorbeeld salicylzuur voor acne of vitamine C voor pigmentvlekken.
Tijdens de microneedling behandeling worden er gecontroleerde beschadigingen in de huid gemaakt, waarbij de huid aan het oppervlakte intact blijft. Binnenin ontstaat er een gecontroleerde ontstekingsreactie waardoor er een genezingsproces in de huid optreedt. Dit genezingsproces stimuleert o.a. de natuurlijke productie van collageen en elastine.
Na de behandeling ziet je huid eruit alsof je flink bent verbrand door de zon. Dit zal ongeveer 24-48 uur duren, en is afhankelijk van je huidskleur. Lichte huidtinten kunnen langdurige roodheid ervaren. Als je een lichte huid hebt, zul je een dag of twee langer roze blijven dan mensen met een olijfkleurige of bruine huid.
Het oorspronkelijke microneedling apparaat, een huidroller die over de huid werd gerold en nu vaak thuis wordt gebruikt als dermaroller, is in dokterspraktijken grotendeels vervangen door geautomatiseerde apparaten die steriele naalden voor eenmalig gebruik bevatten of professionele Derma Pennen.
Microneedling technieken variëren; de meeste apparaten hebben een verstelbare naaldkop waarmee de diepte van de naaldprikken kan worden aangepast. Daardoor kunnen er verschillende dieptes worden gebruikt, afhankelijk van het huidtype en het deel van het gezicht dat behandeld wordt. De huid op je voorhoofd is bijvoorbeeld veel dunner dan de huid op je wangen, dus daar zijn verschillende dieptes voor nodig. Daarnaast kan er ook minder druk gezet worden of kunnen minder herhalingen gemaakt worden waardoor de naalden de huid minder beschadigen.
Zodra de gebieden gelijkmatig bloeden en rood zijn, is de behandeling klaar. Na de behandeling worden er vaak een op maat gemaakt serum en een verkoelend masker aangebracht om de huid te helpen kalmeren, en sommige artsen maken nog gebruik van rode LED-lampen om de genezing te versnellen.
Het aantal behandelingen dat je nodig hebt verschilt per persoon, en kan het best geadviseerd worden door je behandelend arts. Meestal wordt er begonnen met een serie van drie tot vijf behandelingen, met een tussenpoos van ongeveer een maand. Microneedling kan worden gecombineerd met bloedplaatjes-rijk plasma (PRP) afkomstig van je eigen bloed, voor een krachtigere behandeling die ook wel een Vampire Facial wordt genoemd. De vampire facial is duurder, maar levert wel meer anti-aging voordeel. De PRP draagt bij aan de effectiviteit van de behandeling doordat het vol zit met groeifactoren die je cellen stimuleren om te regenereren, waardoor je een grotere collageen boost krijgt.
Meestal is de huid na de behandeling gevoelig, rood, licht gezwollen en je kunt wat korstjes hebben. Ook kan de huid strak aanvoelen. Je huid zal binnen een week kalmeren en er mooier uitzien. Na de behandeling mag je meteen naar huis. Door gebruik te maken van huidverzorging van medische kwaliteit om je huid voor te bereiden op de procedure en je huid te voorzien van belangrijke voedingsstoffen tijdens het herstel, en je huid goed te beschermen tegen verdere schade, zorg je voor een goed herstel en maximale resultaten. Het is op zijn minst belangrijk om de huid tijdens het herstel te hydrateren met een niet-verstoppende vochtinbrengende crème.
Je kunt je gezicht na ongeveer 8 uur wassen (of eerder als je arts dit aanbeveelt). Met een beetje make-up kun je meestal de volgende dag al aan het werk. Je arts kan je vragen om op de dag van de behandeling geen make-up op te doen, maar omdat het belangrijk is om de huid tegen de zon te beschermen, is een kwalitatieve zonnebrandcrème meestal wel toegestaan. Hierbij wordt aangeraden om minimaal factor 50 elke 2-3 uur op te smeren.
Over het algemeen wordt ook het gebruik van een product met groeifactoren en peptiden aanbevolen om de bouwstenen te leveren die je huid nodig heeft om zichzelf te herstellen. De groeifactoren verkorten de genezingstijd, optimaliseren het resultaat van de behandeling en verbeteren de teint, textuur en elasticiteit. Echter is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken voor jouw type huid. Luister daarom goed naar wat je behandelend arts je aanraadt afhankelijk van jouw type huid.
Microneedling wordt als veilig beschouwd, maar kan in onervaren handen toch op lange termijn schade aan je huid toebrengen. Door verkeerd gebruik van de naalden kan er littekenweefsel ontstaan. Om deze reden moet je dan ook heel voorzichtig doen met het thuisgebruik van een dermaroller. Je moet goed onderzoeken welke diepte en druk je moet gebruiken om effectief te werk te gaan. Daarnaast moet je thuis erg veel nadruk leggen op de steriliteit om infecties te voorkomen.
Dat gezegd hebbende, kan microneedling heel veilig zijn in de handen van een ervaren behandelaar, wat ook bevestigd wordt door uitgebreid onderzoek. Mogelijke bijwerkingen zijn zwelling, roodheid/irritatie, en/of bloeding op de plaatsen waar de naald is ingebracht. Over het algemeen verdragen patiënten de procedure heel goed en zijn ze tevreden met de resultaten.
Waar het op neerkomt: Microneedling is zeer techniek-afhankelijk, dus doe goed je onderzoek voordat je zelf aan de gang gaat met dermarollers, of zoek een behandelaar die goed getraind is in de procedure en die je voor en na foto’s met goede resultaten kan laten zien.
De huid zal na de behandeling roze tot rood kunnen worden. Ook is het mogelijk dat de huid gaat schilferen, lichte korstjes krijgt of licht gaat zwellen. Deze reactie zal ongeveer 2 dagen aanhouden. Na een week zal je huid geheel gekalmeerd zijn.
Na de microneedling behandeling is er niet direct resultaat te zien. Dit komt doordat de huid zes tot acht weken nodig heeft om collageen te kunnen vormen. Collageen vorming is afhankelijk van de aanmaak vanuit het lichaam zelf, de zogenaamde herstelcapaciteit. De vorming van collageen en elastine gaat nog maandenlang na de microneedling behandeling door, waardoor je huid een steeds gezondere kleur krijgt en egaler wordt.
Hoe lang de resultaten van microneedling aanhouden is afhankelijk van je leeftijd en de staat van je huid. Bovendien kan het zijn dat je meerdere behandelingen nodig hebt voordat je een goed resultaat hebt bereikt. Daarnaast zullen er hoogstwaarschijnlijk op een gegeven moment microneedling onderhoudsbehandelingen nodig zijn. Maar als je doorgaat met een effectief huidverzorging regime, naast regelmatige huidverzorging behandelingen, zou je zes maanden tot een jaar de resultaten kunnen behouden voordat je een onderhoudsbehandeling nodig hebt.
Over het algemeen zullen mensen boven de 40 jaar en mensen met een sterk door de zon beschadigde huid, vaker onderhoudsbehandelingen nodig hebben. De exacte frequentie wordt beoordeeld door de behandelend arts, maar is over het algemeen om de drie tot vier maanden. Ook de diepte van microneedling en het (wel of niet) gebruiken van PRP bepalen de frequentie van de onderhoudsbehandelingen. Daarnaast zal de keuze van wel of niet thuis behandelen ook bijdragen aan de freqentie.
De behandeling is veilig, mits de behandeling – zoals eerder uitgelegd – deskundig is uitgevoerd. Zorg er dus voor dat je een kliniek uitzoekt met een behandelend arts die is gecertificeerd en is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Geneeskunde (NVEG). Je kunt de arts altijd vragen naar zijn ervaring, bijscholing, en voorbeeldfoto’s als je er zeker van wilt zijn dat je een goede keus maakt.
Deze behandeling wordt ook uitgevoerd door huidtherapeuten. Mocht je een huidtherapeut bezoeken, zorg er dan voor dat je wederom goed je onderzoek hebt gedaan vooraf!
Gemiddelde kosten microneedling (per behandeling):
€120
Prijzen van microneedling variëren tussen:
€50 – €350
Losse microneedling behandelingen kosten meestal rond de €120. De totale kosten hangen echter sterk af van het aantal behandelingen dat je ondergaat, het gebied dat je laat behandelen, de ervaring van je arts en de plaats van de kliniek. Door het gevaar van een verkeerd uitgevoerde behandeling is het belangrijk dat je een kwalitatieve praktijk met consequent goede beoordelingen van patiënten zoekt.
Een microneedling behandeling wordt soms vergoed. Als de behandeling wordt ingezet ter bestrijding van acne littekens zullen sommige zorgverzekeringen een vergoeding aanbieden. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het aanvullende pakket dat je hebt afgesloten. Ook verschilt het bedrag per verzekeraar, dus check dit vooral even bij je eigen verzekering. Als het om een esthetische procedure gaat die geen medische redenen heeft wordt de behandeling niet vergoed. Je zult dan dus moeten sparen om deze behandeling te betalen.
Er zijn veel huidverjonging behandelingen die kunnen worden gedaan als alternatief voor microneedling. Een aantal hiervan zijn:
Mocht je twijfelen, maak dan een afspraak met een gecertificeerde arts of kliniek om informatie in te winnen over wat voor jou de beste optie kan zijn.
Alster, T. S., & Graham, P. M. (2018). Microneedling: A Review and Practical Guide. Dermatologic surgery : official publication for American Society for Dermatologic Surgery [et al.], 44(3), 397–404. https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000001248
Bonati, L. M., Epstein, G. K., & Strugar, T. L. (2017). Microneedling in All Skin Types: A Review. Journal of drugs in dermatology : JDD, 16(4), 308–313. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28403263/
Cohen, B. E., & Elbuluk, N. (2016). Microneedling in skin of color: A review of uses and efficacy. Journal of the American Academy of Dermatology, 74(2), 348–355. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2015.09.024
Iriarte, C., Awosika, O., Rengifo-Pardo, M., & Ehrlich, A. (2017). Review of applications of microneedling in dermatology. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 10, 289–298. https://doi.org/10.2147/CCID.S142450
Ontvang updates en Cosmediate nieuws
Ontvang updates en Cosmediate nieuws
Hét online platform dat de cosmetische branche transparant, veilig en toegankelijk maakt.