Een kooldioxide laser (CO2 laser) vernieuwd de huid door middel van gerichte laser lichtstralen. Het was de eerste laser die ontworpen werd voor huidverjonging en is sinds de jaren 1980 populair voor de verjonging van de verouderende en beschadigde huid.
Dus hoe werkt een CO2 laser? De elektriciteit loopt door een gas-gevulde buis om licht te produceren dat in korte, geconcentreerde stralen wordt uitgezonden, die zich op water molecules richten en huidcellen verdampen. De laser verwijdert oppervlaktecellen van de epidermis huidlaag, die daardoor plaats voor verse, nieuwe huid zullen maken. Tegelijkertijd dringt het door in de diepere lederhuid laag om de collageen productie te stimuleren, die de huid na verloop van tijd strakker en voller maakt. Deze aangerichte ‘schade’ door de laser geeft de huid een trigger om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken, waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Je kunt dit vergelijken met de natuurlijke wondgenezing.
De CO2 laser werkt tegen rimpels, acne littekens, operatieve littekens en verbetert de textuur van de huid. De CO2 laser behandelingen kunnen dus fijne lijnen en rimpels verzachten; verkleuring (zoals zonschade en leeftijdsvlekken) en littekens verminderen; zwangerschapsstriemen en ongelijke huidtextuur op het gezicht, de hals, en de borst verminderen. Ook verfijnt de CO2 laser de poriën en vermindert het de pigmentvlekken op de huid.
Er zijn vaak twee verschillende CO2 laser mogelijkheden, één die zich richt op het gedeeltelijk verwijderen en vernieuwen van de oppervlakkige huidlaag, en één die agressiever doordringt tot in de diepere huidlagen.
Er zijn twee soorten CO2-lasers: volledig ablatief en gefractioneerd. Het belangrijkste verschil tussen beiden is hoeveel huid ze verwijderen (ofwel “ableren”).
Volledig ablatieve CO2 lasers ableren het te behandelen gebied volledig, zoals hun naam al aangeeft. Zij strippen alle oppervlakkige huid weg die met de laserstraal wordt geraakt en verwarmen de diepere huidlaag om een helende reactie teweeg te brengen die nieuwe collageen en elastine productie stimuleert.
De behandelingen kunnen intens zijn, waarbij bovendien meestal algehele anesthesie nodig is en de hersteltijd minimaal twee weken zal zijn. Deze lasers kunnen – door de sterkte – echter meer pigmentatie problemen veroorzaken, waardoor ze alleen worden aanbevolen voor lichte of blanke huidtinten.
Fractionele CO2 lasers daarentegen geven een gedeeltelijke lichtbundel af die slechts een fractie van de huid aanpakt, in een korrelig patroon. Artsen kunnen het percentage van het behandelde gebied en de diepte van de behandeling aanpassen aan je huidproblemen. Met slechts een deel van de huid verwijderd, zijn de behandelingen aanzienlijk minder agressief dan die met een volledig ablatieve laser. Fractionele behandelingen zijn het beste voor huidverbetering op oppervlakte level. De meeste mensen hebben echter wel een reeks behandelingen nodig voor het beste resultaat.
Hoewel CO2 lasers veel huidproblemen kunnen verhelpen, is deze behandeling niet geschikt voor iedereen.
Voor volledig ablatieve behandelingen (zie de vorige alinea) heeft de ideale kandidaat een blanke tot lichte huidskleur en met name een gerimpelde, door de zon beschadigde of met littekens bedekte huid. De intensiteit van de behandeling is het meestal niet waard voor fijne lijntjes of lichte verkleuringen. Voor cliënten met een donkere huid is de behandeling minder effectief, omdat het hyperpigmentatie kan veroorzaken. Er wordt dan ook geadviseerd om bij een donkere huid een chemische peeling in te zetten of een andere intensieve behandeling zoals microdermabrasie.
Fractionele CO2 laser behandelingen zijn toegankelijker en kunnen zelfs mogelijk zijn voor middeldiepe tot diepe huidtinten. Fractionele behandelingen kunnen worden toegepast bij milde tot matige tekenen van veroudering en beschadiging, waaronder fijne lijntjes, ruwe huidtextuur en hyperpigmentatie. Artsen kunnen de intensiteit verhogen of verlagen naargelang de behoefte, om op een veilige manier een breed spectrum van huidtypes en -tinten te behandelen.
Voordelen
Nadelen
CO2 laser resurfacing is een poliklinische procedure. De behandeling duurt 30 minuten tot twee uur, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de agressiviteit van de behandeling.
Voor een behandeling met een fractionele CO2 laser is geen narcose nodig. Je huid wordt met behulp van een verdovingscrème verdoofd. Een behandeling met de ablatieve CO2 laser wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Hiervoor krijg je een klein prikje met verdovingsvloeistof in het te behandelen gebied.
Na het reinigen van de huid worden de ogen beschermd met een speciale laserbril. Zodra je (eventueel) verdoofd bent, begint je arts het laserapparaat over het te behandelen gebied te bewegen terwijl het zijn krachtige lichtbundel uitzendt. De straal is meestal een vierkant, dus de laser behandelaar beweegt het apparaat voorzichtig sectie per sectie, waarbij elk vierkant in een raster achtig patroon wordt geplaatst totdat het hele gebied is behandeld.
De CO2-laser behandeling kan als pijnlijk worden ervaren. Tijdens het schuiven van de laserkop is er een een hard tikje tegen de huid en een warm branderig gevoel waarneembaar. Sommige plekjes zoals rondom de ogen en de bovenlip zijn wat gevoeliger tijdens de behandeling.
Nadat je arts de laserstraal op het volledige behandelingsgebied heeft aangebracht, zal de arts je huid bedekken met een verkoelende gel/ zalf.
De hersteltijd na de behandeling kan enkele dagen duren voor fractionele laserbehandelingen en meer dan twee weken voor volledig ablatieve behandelingen.
Tijdens die hersteltijd zal je huid gezwollen zijn, rood zijn en korstjes of velletjes ontwikkelen. Je zult eerst merken dat je huid rauw is, wat jeukend en pijnlijk kan aanvoelen. Je kunt ook wat kleine bloedingen hebben, vooral na een meer ablatieve behandeling.
De branderigheid na de behandeling duurt meestal enkele uren, maximaal 24 uur. Pijnstillers kunnen hierbij wat verlichting bieden, maar sommige pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals aspirine, kunnen het risico op bloedingen na de ingreep juist verhogen. Praat daarom met je arts over alle medicijnen of supplementen die je neemt, zodat hij je kan adviseren of je ze moet blijven nemen terwijl je geneest.
Volg de precieze instructies van je arts om het behandelde gebied voorzichtig te reinigen en te hydrateren. Hij zal je specifieke huidverzorging instructies meegeven. Het is namelijk belangrijk om je huid tijdens het genezingsproces te beschermen en vochtig te houden – eerst met dikke crèmes en later met lichtere crèmes en serums – om een gezonde celvernieuwing te stimuleren en littekenvorming te voorkomen.
Na de eerste genezingsfase kan je huid nog enkele weken roze blijven. Je kunt make-up aanbrengen om de roodheid te camoufleren, maar vaak pas nadat de celvernieuwing plaats heeft gevonden. Als je het huis uitgaat, moet je vooral oppassen voor blootstelling aan de zon. Je nieuwe huid zal erg gevoelig zijn, dus een zonnebrand met een SPF van minstens 30 is écht een must.
Hoe snel je resultaat zult zien, hangt af van de intensiteit van je behandeling en hoe lang het duurt voordat je huid genezen is. Je zult pas echt resultaten zien nadat je huid volledig is genezen en eventuele aanhoudende roodheid is verdwenen, wat enkele weken kan zijn voor gefractioneerde behandelingen en een paar maanden voor volledig ablatieve behandelingen.
Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is daarom pas goed en duidelijk zichtbaar na de herstelperiode. De herstelperiode voor het gezicht gaat wat sneller dan voor de hals en decolleté, die herstellen over het algemeen wat langzamer. De huid gaat na de behandeling eerst vervellen, omdat het de dode huidcellen afstoot. Vervolgens, na de herstel periode, blijft de aanmaak van collageen doorgaan. Na ongeveer drie maanden is het definitieve resultaat zichtbaar!
Je resultaten kunnen jaren aanhouden, maar hun levensduur hangt af van de intensiteit van je behandeling en hoe goed je daarna zelf voor je huid zorgt. Om steeds terugkerende schade te voorkomen, moet je zorgen voor een goed hydraterende huidverzorging die boordevol antioxidanten zit en je huid goed tegen de zon beschermt. Ook zullen regelmatige schoonheidsbehandelingen de duur van het resultaat verlengen.
Volledig ablatieve CO2 laser behandelingen brengen het hoogste risico en de ernstigste bijwerkingen met zich mee, gezien het feit dat ze in feite de volledige oppervlaktehuid verwijderen. Brandwonden en littekens kunnen het gevolg zijn van een te agressieve of slecht uitgevoerde behandeling.
Het genezingsproces kan ook intens zijn, met weken van zwelling, korstjes, bloeden, vervellen en roodheid. Je zult de instructies van je arts voor reiniging en vochtinbrenging nauwkeurig moeten opvolgen om infectie te voorkomen.
Dezelfde risico’s en bijwerkingen komen voor bij fractionele CO2 laser behandelingen, maar in mindere mate. Desondanks lopen mensen met een gemiddelde tot diepe huidskleur nog steeds een aanzienlijk risico op verbranding en littekenvorming, vanwege de manier waarop de laserstralen pigment aanpakken. Nogmaals, doe precies wat je arts je aanbeveelt om een gezonde genezing te garanderen en infectie te voorkomen.
Een CO2-laserbehandeling is dus een intensieve, maar – wel een veilige behandeling. De meest voorkomende risico’s van CO2 laserbehandelingen zijn:
Vermijd hiernaast CO2 lasers als je last hebt van actieve acne. De behandeling is gebaseerd op gecontroleerde beschadiging van de huid, dus het verder beschadigen van de reeds ontstoken huid (en mogelijk het verspreiden van bacteriën) zal niet gunstig zijn voor je acne. Onderga deze behandeling bovendien niet als je Accutane (of isotretinoïne) gebruikt (tegen acne), aangezien dat het helende vermogen van de huid aantast.
Als laatste: als je in het verleden een koortslip hebt gehad, vertel dit dan aan je arts zodat hij/zij je een antiviraal geneesmiddel kan voorschrijven voordat je de laserbehandeling ondergaat, om een nieuwe koortslip te voorkomen.
Voordat je jezelf laat behandelen is het uiteraard belangrijk om een behandelend arts te zoeken die ervaring heeft met een laser behandeling. Lees je van tevoren goed in met behulp van informatie en verschillende reviews. Kijk ook of de arts BIG-geregistreerd is en is aangesloten bij een gerenommeerde beroepsvereniging, en let goed op prijzen die te mooi zijn om waard te zijn.
Gemiddelde kosten CO2 laser behandeling:
€600
Prijzen van een CO2 laser behandeling variëren tussen:
€400 – €900
De kosten van deze behandeling liggen gemiddeld tussen de €400,- en €900,-. De prijs die je betaalt, hangt af van de keus van de procedure (ablatief of fractioneel), het te behandelen gebied (halve gelaat, hele gelaat, of slechts delen van het gezicht), de locatie van de praktijk en eventuele bijkomende kosten. De definitieve prijs wordt vastgesteld tijdens een eerste consult. Vraag tijdens het consult ook altijd naar eventuele bijkomende kosten en controleer je zorgverzekering of je in aanmerking komt voor een vergoeding.
Laser behandelingen worden beschouwd als een cosmetische procedure, dus het wordt niet gedekt door de meeste verzekeringsmaatschappijen. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt als het wordt gedaan om (acne) littekens te behandelen of om precancereuze gezwellen te verwijderen. Soms heb je daar wel een aanvullende verzekering voor nodig, dus controleer dit altijd van tevoren bij jouw eigen zorgverzekering.
Als het op laserbehandeling aankomt, worden CO2 lasers beschouwd als de zwaargewichten van de oude school. Sinds hun eerste wijdverspreide gebruik in de jaren ’80 zijn er verschillende nieuwere laser technologieën ontwikkeld. Deze nieuwere lasers zijn meestal gefractioneerd, met minder risico’s en een gemakkelijker herstel.
Voor huidverjonging kunt je verder kijken dan lasers om veel voorkomende problemen (rimpels, hyperpigmentatie, littekens, enz.) te verbeteren. Andere behandelingen die helpen beschadigde oppervlakte cellen te verwijderen, de huid gladder te maken en de collageenproductie te stimuleren zijn sculptra, chemische peelings, microneedling, een plexr behandeling en microdermabrasie.
Een gekwalificeerde dermatoloog of behandelend arts kan je altijd het beste vertellen wat de mogelijkheden zijn voor jouw wensen.
Henry D. Sandel, IV, MD, Stephen W. Perkins, MD, CO2 Laser Resurfacing: Still A Good Treatment, Aesthetic Surgery Journal, Volume 28, Issue 4, July 2008, Pages 456–462, https://doi.org/10.1016/j.asj.2008.05.001
Omi, T., & Numano, K. (2014). The Role of the CO2 Laser and Fractional CO2 Laser in Dermatology. Laser therapy, 23(1), 49–60. https://doi.org/10.5978/islsm.14-RE-01
Preissig, J., Hamilton, K., & Markus, R. (2012). Current Laser Resurfacing Technologies: A Review that Delves Beneath the Surface. Seminars in plastic surgery, 26(3), 109–116. https://doi.org/10.1055/s-0032-1329413
Rohrich, R. J., Gyimesi, I. M., Clark, P., & Burns, A. J. (1997). CO2 laser safety considerations in facial skin resurfacing. Plastic and reconstructive surgery, 100(5), 1285–1290. https://doi.org/10.1097/00006534-199710000-00034
Ontvang updates en Cosmediate nieuws
Ontvang updates en Cosmediate nieuws
Hét online platform dat de cosmetische branche transparant, veilig en toegankelijk maakt.