Informatie
Ervaringen (binnenkort)
Voor en na foto's (binnenkort)
Hersteltijd
Tot 2 weken hersteltijd
Anesthesie
Algehele anesthesie
Gemiddelde prijs behandeling
Gemiddelde prijs neuscorrectie: €5,000

Wat is een neuscorrectie?

Een neuscorrectie, ook wel rhinoplastie genoemd, is een vorm van plastische chirurgie die de grootte, vorm en structuur van je neus verandert.

Deze chirurgische ingreep kan een opvallende bult verkleinen, een brede punt versmallen, een scheve brug rechtzetten of je neus meer in verhouding brengen tot de rest van je gelaatstrekken. Het kan je ook helpen gemakkelijker te ademen.

Neuscorrectie

De kans is groot dat je een persoon kent die een neuscorrectie heeft ondergaan.

Of een neuscorrectie geschikt is voor jou hangt af van een aantal factoren zoals de cosmetische en structurele aspecten die je wilt veranderen, je budget en of je tot twee weken vrij kunt nemen van je werk voor het herstel.

Je kunt een neuscorrectie laten uitvoeren als jouw gelaatstrekken volgroeid zijn, dus tieners moeten wachten tot ze ten minste 17 jaar oud zijn.

Voordelen

  • De neuscorrectie, ook wel rhinoplastie genoemd, kan je gelaatstrekken in evenwicht brengen door je neus meer in proportie te brengen.
  • Als je jarenlang geobsedeerd bent geweest door je neus kunnen de goede resultaten van deze ingreep je zelfvertrouwen een boost geven.
  • Rhinoplastie is een poliklinische operatie, dus je kunt dezelfde dag nog naar huis.
  • Het herstel is niet al te pijnlijk. Het is meer een bedompt en verstopt gevoel.
  • Bij een functionele neuscorrectie kan een structureel probleem worden gecorrigeerd en dit kan helpen om bijvoorbeeld ademhalingsproblemen op te lossen.Nadelen
  • Het is relatief prijzig en de ziektekostenverzekering dekt een neuscorrectie alleen als het om een structureel probleem gaat, zoals een neusobstructie.
  • Je kunt een aanzienlijke zwelling en blauwe plekken verwachten gedurende ten minste de eerste 14 dagen na de ingreep.
  • Tijdens het herstel ervaren sommige patiënten misselijkheid, braken en keelpijn.
  • Het harde gips dat de eerste week wordt gedragen kan oncomfortabel zijn en je neus kan verstopt aanvoelen.
  • Het kan tot een jaar duren voordat je de uiteindelijke resultaten ziet en het kan zijn dat deze niet aan je verwachtingen voldoen.
  • Als je neus niet goed geneest of als je niet tevreden bent over je neuscorrectie kan een neuscorrectie revisie nodig zijn. Dit is een kostbare en complexe reconstructieve ingreep.

Lees hier meer over een mislukte neuscorrectie.

Er zijn twee hoofdbenaderingen van de neuscorrectie: een open en een gesloten neuscorrectie. Het belangrijkste verschil tussen een open en gesloten neuscorrectie is dat bij een open neuscorrectie een kleine incisie wordt gemaakt aan de onderzijde van de neus (ook wel columella genoemd). Bij een gesloten neuscorrectie bevinden alle incisies zich aan de binnenzijde van de neus.

Kraakbeentransplantaties, neusbeenosteotomieën (verwijdering van delen van het bot) en wijzigingen aan de neusbrug en neustip kunnen allemaal worden uitgevoerd met een open of gesloten neuscorrectie.

De meeste neuscorrecties worden uitgevoerd onder algehele anesthesie, wat betekent dat je tijdens de operatie in een slaap-achtige toestand bent. Voor minder complexe gevallen kan je chirurg lokale verdoving gebruiken, wat betekent dat je neusgebied wordt verdoofd en je oraal wordt verdoofd – suf en ontspannen, maar technisch nog steeds wakker.  

De vormgeving van je neus kan beginnen met het afbreken en verwijderen van bot en kraakbeen. Als er kraakbeen moet worden toegevoegd om de punt weer op te bouwen – een techniek die een kraakbeentransplantaat wordt genoemd – wordt dit vaak uit het septum (het middelste gedeelte van de neus) gehaald, maar het kan ook uit het oor of zelfs uit de ribben worden gehaald. Sommige plastisch chirurgen gebruiken een synthetisch materiaal zoals een siliconen implantaat, maar studies hebben aangetoond dat er meer complicaties kunnen optreden bij synthetische implantaten.

Nadat het bot en kraakbeen opnieuw zijn gevormd, trekt de chirurg de huid weer naar beneden en hecht deze langs de open neuscorrectie-incisie, over de columella. Bij een gesloten procedure worden de incisies gemaakt in de neusgaten, zodat er geen zichtbare littekens zijn en de hechtingen zijn meestal oplosbaar. 

Na de ingreep zal de chirurg een gipsverband of een spalk aanbrengen die de volgende week over de neus wordt gedragen.

Cosmediate tip: Jouw chirurg kan je arnica-crème of -gel aanraden om de zwelling en blauwe plekken te verminderen. Breng dit enkele weken voor en na de operatie aan op je neus.

Wanneer de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren chirurg, is een neuscorrectie een zeer veilige ingreep. Het is gebruikelijk dat er na een neuscorrectie zwellingen, blauwe plekken en eventueel lichte bloedingen optreden.

De meest voorkomende ernstige complicatie van een neuscorrectie is de neusverstopping, hoewel dit probleem niet levensbedreigend is. 

Een septale perforatie, een scheur in beide zijden van het neustussenschot, kan ook optreden. Als er een scheur ontstaat in het neustussenschot, is het mogelijk dat er een permanent gat ontstaat. Gewoonlijk is een perforatie van het tussenschot geen groot probleem – de patiënt is zich er misschien niet eens van bewust. Als de perforatie klein is, kan er een fluitend geluid te horen zijn tijdens het ademen als de lucht door de gaten stroomt. Als de perforatie groot is, kan het slijm zich ophopen en een korst vormen. Septale perforaties hebben ook de neiging om bij te dragen aan neusbloedingen.

De hersteltijd van een neuscorrectie bedraagt één tot twee weken. De meeste patiënten kunnen na ongeveer 10 dagen weer aan het werk. Je kunt ook zwelling, blauwe plekken en een verstopt neusgevoel verwachten, maar niet noodzakelijkerwijs pijn. En als het gips eenmaal verwijderd is, verdwijnt dat verstopte gevoel vanzelf.  

Deze volgende hersteltips kunnen helpen:

  • De slaaphouding is belangrijk. Houd je hoofd hoog en slaap op een paar kussens gedurende een tot twee weken na de operatie om de zwelling te helpen afnemen.
  • Draag geen bril – of vraag je chirurg om gips te geven, want dan kun je de eerste maand of twee een bril over het gips dragen om het gewicht te verdelen. 
  • Eet het juiste voedsel. Houd het de eerste twee dagen bij natriumarme bouillon of een lichte zelfgemaakte soep, appelmoes, aardappelpuree of ander zacht mild voedsel. Blijf uit de buurt van gekruid of zout voedsel, dat de zwelling kan verergeren. 
  • Leg de eerste twee tot drie dagen koele kompressen aan.  
  • Weersta de drang om je neus te snuiten, want dat kan de hechtingen beschadigen. Als je moet niezen dan raden veel artsen aan om dit met de mond open te doen. 
  • Vermijd inspannende activiteiten gedurende de eerste twee weken en sporten waarbij je een klap op je neus kunt krijgen voor ten minste drie maanden.

Infectie na een neuscorrectie is zeldzaam, maar als je last hebt van koorts, toegenomen pijn, roodheid, een warme huid of drainage is het belangrijk om contact op te nemen met je chirurg.
Het schoonhouden van je neus helpt infectie te voorkomen. Het schoonmaken van opgedroogde bloedstolsels rond je hechtingen kan ongemakkelijk zijn, maar het is belangrijk.

Om bloed uit je neus te verwijderen kun je een wattenstaafje in waterstofperoxide (niet hoger dan 3%) dopen en voorzichtig opgedroogd bloed uit uw neusgaten verwijderen, waarbij je erop let dat je niet aan korstjes peutert. Nadat je het bloed voorzichtig hebt verwijderd, breng je antibiotische zalf of vaseline aan op de plekken om ze te hydrateren en te voorkomen dat de neus geïrriteerd raakt.

Een zwelling na een neuscorrectie kan frustrerend zijn en het uiterlijk van de neus maandenlang beïnvloeden. De spalk gaat eraf en je bent enthousiast om je nieuwe neus aan de wereld te laten zien, maar het resultaat is gewoon niet wat je ervan verwachtte. En na een paar dagen wordt de zwelling zelfs erger.

Geen paniek, dit is normaal.

De neusspalk na een neuscorrectie is gevormd naar de vorm van je neus, dus het veroorzaakt compressie van het zachte weefsel. Als de spalk een dag of twee af is dan zorgt het gebrek aan compressie ervoor dat de neus opzwelt. Hierdoor kan je neus er groot uitzien of het restant van een bult hebben, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit het effect van zwelling is en niet permanent.

Hoeveel je zult opzwellen, hangt echt af van jezelf en van de techniek van uw chirurg – niet zozeer van het type neuscorrectie dat je hebt ondergaan. De hoeveelheid zwelling na een neuscorrectie hangt af van het type uitgevoerde neuscorrectie [open versus gesloten], de dikte van de huid, de mate waarin de neustip moet worden aangepast en de variabiliteit van de patiënt in het genezingsproces zelf. Sommige patiënten hebben tape en steroïden injecties in de punt van de neus nodig om de zwelling in dat gebied gedurende de eerste maanden na de procedure te verminderen.

Onderstaande punten geven de tijdlijn aan met betrekking tot de zwelling die je kunt verwachten na een neuscorrectie:

  • Na ongeveer twee weken is de zwelling en de blauwe plekken voldoende afgenomen, zodat de meeste mensen weer aan het werk kunnen of boodschappen kunnen doen zonder dat het wordt opgemerkt.
  • Na ongeveer drie maanden heb je een goed idee van de nieuwe vorm en grootte van de neus. De meeste zwellingen in het bovenste derde deel van de neus zijn dan verdwenen. 
  • Na zes maanden zal ongeveer 90% van de zwelling verdwenen zijn.
  • Na één tot drie jaar zou je de definitieve vorm moeten zien.

Het kan een jaar of langer duren voordat de zwelling van de neustip is verdwenen, vooral als er veel werk is verricht. De tip heeft de meeste tijd nodig om te genezen en zich aan te passen aan het nieuwe frame, omdat het de dikste huid van de neus is.  Als je denkt dat je na de neuscorrectie nog steeds een bolle neustip hebt, wacht dan ten minste een jaar om deze volledig te laten genezen voordat je een revisie overweegt.

Lees hier meer over een neuscorrectie revisie.

De resultaten van een neuscorrectie zijn blijvend, afgezien van de normale veranderingen die gepaard gaan met het verouderingsproces. 

Als je na de genezing nog steeds niet tevreden bent met het resultaat of ademhalingsmoeilijkheden ondervindt dan kun je in aanmerking komen voor een revisie van de neuscorrectie. In veel gevallen is littekenweefsel de grootste boosdoener. De kracht van een litteken is heel sterk. Het kan een neus de ene of de andere kant op trekken – naar binnen duwen, naar buiten trekken, draaien. Als dit gebeurt moet een chirurg zijn werk bijstellen. 

Een revisie van een neuscorrectie is een gecompliceerde operatie, omdat de chirurg nu te maken heeft met dik littekenweefsel waardoor het moeilijk is om de huid en het zachte weefsel van het kraakbeen af te halen. Bovendien moet er vaak een deel van de neus worden gereconstrueerd waarbij het kraakbeen uit andere bronnen gehaald moet bronnen worden.

Een neuscorrectie wordt soms gecombineerd en vaak verwardmet een septoplastie – de chirurgische correctie van een afwijkend neustussenschot. Dit is een aandoening waarbij de wand tussen de neusholten scheef is.

Een septoplastie wordt uitgevoerd om de ademhaling te verbeteren, terwijl een neuscorrectie meestal wordt uitgevoerd om esthetische redenen.

Beide ingrepen kunnen tegelijkertijd worden uitgevoerd onder één verdoving en met één herstelperiode.

Gemiddelde kosten neuscorrectie: €5.000

Prijzen van een neuscorrectie variëren tussen: €2.300 – €30.000

Dit is inclusief de kosten voor de chirurg, de anesthesie en het operatiecentrum. Je kosten zullen afhangen van de geografische locatie van je chirurg, zijn expertise niveau en de complexiteit van je neusoperatie.

Lees hier alles over de kosten van een neuscorrectie revisie

De ziektekostenverzekering dekt geen cosmetische neuscorrecties, maar kan wel een deel van de kosten dekken als je chirurg functionele problemen aanpakt zoals een septoplastie, een verkleining van de neusbrug of een herstel van de neuskleppen.

Bespreek met je verzekeringsmaatschappij welke documenten je moet overleggen om aan te tonen dat de ingreep medisch gezien noodzakelijk is.

Sommige mensen kiezen voor een tijdelijke niet-chirurgische neuscorrectie met fillers op basis van hyaluronzuur, zoals Juvéderm Voluma of Restylane Lyft. Deze minimaal invasieve procedure kan oneffenheden camoufleren, meer symmetrie creëren of de punt van je neus liften en opbouwen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat de meerderheid van de consumenten die deze behandeling ondergaan na afloop zeer tevreden zijn met de resultaten.

Deze aanpak heeft echter zijn beperkingen. Als je een grote neus hebt dan wordt hij niet kleiner met fillers, hoewel veranderingen in de proporties de neus soms kleiner kunnen doen lijken. Fillers kunnen ook een scheve brug niet corrigeren.

Een niet-chirurgische neuscorrectie duurt minder dan 20 minuten en heeft geen hersteltijd. Fillers hebben een levensduur van 6-18 maanden, afhankelijk van het gebruikte type, en kosten ongeveer €1,000.

Deze optie is echter niet zonder reële risico’s. Een neuscorrectie met fillers mag alleen worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg of plastisch chirurg met uitgebreide kennis van de anatomie van het gezicht, die uitsluitend fillers op basis van hyaluronzuur gebruikt. Een verkeerd geplaatste filler kan de bloedtoevoer afsnijden en huidnecrose (weefselsterfte) veroorzaken. Als het snel wordt ontdekt, kan de hyaluronzuurfiller door een arts worden opgelost met een injectie met hyaluronidase.

Meer weten over fillers? Lees het hier!

Barone, M., Cogliandro, A., Di Stefano, N., Tambone, V., & Persichetti, P. (2017). A systematic review of patient-reported outcome measures after rhinoplasty. European archives of oto-rhino-laryngology : official journal of the European Federation of Oto-Rhino-Laryngological Societies (EUFOS) : affiliated with the German Society for Oto-Rhino-Laryngology – Head and Neck Surgery274(4), 1807–1811. https://doi.org/10.1007/s00405-016-4359-9

Lalezari, S., Daar, D. A., Mathew, P. J., Mowlds, D. S., Paydar, K. Z., & Wirth, G. A. (2018). Trends in Rhinoplasty Research: A 20-Year Bibliometric Analysis. Aesthetic plastic surgery42(4), 1071–1084. https://doi.org/10.1007/s00266-018-1130-1

Papadopulos, N. A., Liebmann, J., Kloeppel, M., Henrich, G., Machens, H. G., Staudenmaier, R., & Niehaus, R. (2021). Quality of Life after Rhinoplasty: A Prospective Study. Facial plastic surgery : FPS37(5), 639–645. https://doi.org/10.1055/s-0041-1725174

Rauso, R., Colella, G., Zerbinati, N., & Salti, G. (2017). Safety and Early Satisfaction Assessment of Patients Seeking Nonsurgical Rhinoplasty with Filler. Journal of cutaneous and aesthetic surgery10(4), 207–214. https://doi.org/10.4103/JCAS.JCAS_89_17

Rettinger G. (2007). Risks and complications in rhinoplasty. GMS current topics in otorhinolaryngology, head and neck surgery6, Doc08. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199839/

 

Stay in touch

Ontvang updates en Cosmediate nieuws

Andere behandelingen voor je

Tanden bleken
CO2 laser
Liquid facelift
Sculptra
Hamsterwangen
Chemische peeling
Lipofilling
CoolSculpting
Halslift
Lip fillers
Permanente make-up
Marionetlijnen
Profhilo
Oorcorrectie
Kaaklijn fillers
Ooglidcorrectie
Tattoo laseren
IPL laser
Dermapen
Fronsrimpel
TCA peeling
Kraaienpootjes
Plexr
Traangoot filler
Voorhoofdslift
Kin fillers
Face Slimming
Wenkbrauwlift met botox
Facelift
Microneedling
Juvéderm
Vampire Facial
Neuscorrectie revisie
HIFU Behandeling
Botox
Fillers