Informatie
Ervaringen (binnenkort)
Voor en na foto's (binnenkort)
Hersteltijd
1 dag hersteltijd
Anesthesie
Geen of plaatselijke verdoving
Gemiddelde prijs behandeling
Gemiddelde prijs botox: €350

Wat is Botox?

Botox is een injecteerbare vloeistof die je gezichtsspieren tijdelijk ontspant om lijnen en rimpels te verzachten. Het is een neuromodulator die werkt door de signalen van de zenuwen naar de spieren te blokkeren, waardoor de geïnjecteerde spier niet kan samentrekken.

Botox is voor de behandeling van kraaienpootjes, frons rimpels en voorhoofdsrimpels, maar het wordt ook gebruikt op andere gebieden, waaronder de bovenlip, de neus, de nek en zelfs tegen een neerwaartse glimlach. De vloeistof behandelt rimpels die ontstaan door herhaalde spierbewegingen (denk aan fronzen en het ophalen van de wenkbrauwen).

Ook kan het de vorming van nieuwe lijnen vertragen, wat een pluspunt is als je midden 20 tot begin 30 jaar oud bent en je zorgen maakt over rimpels die zich later zullen ontwikkelen. Het behandelen van patiënten op een jongere leeftijd kan voorkomen dat er ooit diepere lijnen en rimpels in deze gebieden ontstaan.

Naast het verminderen van rimpels, kan de neuromodulator ook de spieren in je kaak ontspannen. Een zeer populair gebied voor Botox is in de kauwspier, hetzij voor de behandeling van tandenknarsen of voor het afslanken van het gezicht.

Naast het cosmetische gebruik, kan Botox ook hyperhidrosis (overmatig zweten), een lui oog (medisch bekend als strabisme), chronische ooglidtrillingen (blepharospasme), migraine en vaginisme behandelen.

Botox

Voordelen:

  • Botox wordt beschouwd als de gouden standaard voor het wissen van fijne lijntjes en rimpels in het gezicht die zijn veroorzaakt door spierbewegingen.
  • De behandelingen zijn snel en praktisch pijnloos. In sommige gevallen duren de injecties slechts vijf minuten.
  • De tijd die nodig is om te revalideren is bijna nihil.
  • Zolang je behandelend arts niet overdrijft, zal je gezicht er nog steeds natuurlijk uitzien en niet ‘bevroren’.


Nadelen

  • De resultaten van een Botox-behandeling zijn niet blijvend. Je zult waarschijnlijk elke drie tot vier maanden naar je arts moeten terugkeren voor een behandeling.
  • Kneuzingen kunnen soms voorkomen op de injectieplaats en kunnen tot een week duren.
  • Als je onjuist wordt geïnjecteerd, kun je asymmetrische resultaten krijgen, zoals een hangend ooglid of een mondhoek. Het behandelen door een arts die geen ervaring heeft, geen vergunning heeft of een versie van botuline toxine gebruikt die niet gezuiverd of goedgekeurd is voor menselijk gebruik, kan voor lelijke resultaten zorgen.
  • Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of overweegt om binnenkort zwanger te worden, is Botox niet geschikt, aangezien het middel niet getest is voor deze gevallen.

Botox wordt over het algemeen goed verdragen door de meeste mensen. Als je echter overgevoelig bent voor een botulinetoxine (botulisme) of een van de andere componenten die in een botox-injectie zijn opgenomen, moet je natuurlijk geen Botox nemen. Bovendien wordt het niet aangeraden bij mensen met een neuromusculaire ziekte (zoals multiple sclerose of myasthenia gravis). Vertel je arts over je medicijnen, griepprikken of voorgeschreven antibiotica, maar ook over de supplementen en vitamines die je gebruikt.

Een goede kandidaat is een gezonde volwassene die niet zwanger is en/of geen borstvoeding geeft. Botox wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, hoewel dit grotendeels te wijten is aan het feit dat de veiligheid ervan niet is vastgesteld in menselijke studies.

Bij de ‘baby botox’ behandeling worden er kleinere doses gebruikt, waardoor het natuurlijke expressieve bereik van je gezichtsspieren behouden wordt. Deze “microdosis” is populair bij jonge volwassenen die rimpels in de toekomst willen voorkomen, maar het is ook een goede optie voor iedereen die nieuw is en bang is voor te veel botox.

Baby botox wordt door veel plastisch chirurgen gezien als de beste manier om een goed uitgerust, jeugdig uiterlijk te behouden zonder er bevroren of overdreven uit te zien.

Een baby botox behandeling is minder duur dan de traditionele omdat je behandelend arts minder eenheden gebruikt, maar de levensduur is meestal minder omdat je een kleinere dosis in een specifiek gebied ontvangt. Om je resultaten bij te houden, worden de behandelingen vaker (elke één tot twee maanden) gedaan.

Bovendien zal baby botox minder effectief zijn voor iemand met meer gematigde tot ernstige rimpels. Als je rimpels zeer zichtbaar zijn, kan een microdosis botox niet effectief genoeg zijn voor de spier, vooral als het een sterkere spier is.

Baby botox is dus het beste is voor jongere patiënten, of patiënten die geen ernstige lijnen of rimpels hebben.

Hoewel het een zeer populaire behandeling is, vinden sommige mensen het eng als ze horen dat het is afgeleid van een toxine (een gif) – botulinum toxine type A – die tijdelijk de zenuw signalering tussen je spieren onderbreekt. Echter hebben klinische studies bewezen dat het als zeer veilig kan worden beschouwd, met minimale risico’s en bijwerkingen.

Het is hierbij wel belangrijk om op te merken dat deze behandeling ook goed fout kan gaan als het door een verkeerde arts wordt uitgevoerd. Het is daarom belangrijk om een gekwalificeerde arts te vinden met bewezen ervaring, die ingeschreven staat bij de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Geneeskunde (NVEG) of de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Zorg er ook voor dat je weet welk type botox je toegediend krijgt, zodat je zeker weet dat je kwaliteit ontvangt.

Ernstige maar zeldzame risico’s zijn onder andere ademhalings-, spraak- en slikproblemen. Allergische reacties zijn ook zeer zeldzaam, maar contact meteen je arts als je netelroos ontwikkelt en jeuk, een piepende ademhaling, een flauw gevoel of een zwelling in je gezicht, tong of keel krijgt.

Er is ook een risico dat de Botox zich onbedoeld kan verspreiden naar andere gebieden, waardoor hangende oogleden, een scheve lach of scheve wenkbrauwen kunnen ontstaan.

Hoe dichter de Botox bij de wenkbrauwen wordt geplaatst, hoe groter het risico dat je wenkbrauwen gaan hangen of zelfs dat je ooglid verslapt. Als er te veel Botox tussen de wenkbrauwen wordt geplaatst, kunnen de wenkbrauwen ook verbuigen. Gelukkig is daar een oplossing voor. Als de injectie verkeerd geplaatst is en je eindigt met een verkeerde look, kan dit bij een vervolgafspraak gecorrigeerd worden door een paar eenheden botox zorgvuldig in een andere plek in je voorhoofd te plaatsen.

Hiernaast kan teveel botox je ook een bevroren blik geven, waarbij het moeilijk is om expressie te tonen. Het goede nieuws is dat de resultaten nooit blijvend zijn en in drie tot vier maanden tijd geleidelijk aan zullen verdwijnen. Mocht het niet helemaal naar wens zijn, verdwijnen de resultaten dus vanzelf weer.

Het proces begint met een consult, waarin je behandelend arts je zorgen en doelen bespreekt en je volledige medische achtergrond en geschiedenis opneemt om ervoor te zorgen dat de behandeling veilig voor je is.

Er zullen ook foto’s worden genomen zodat je de veranderingen na de behandeling kunt zien. Vervolgens wordt je gezicht gereinigd en injecteert de arts de gewenste gebieden.

Botox is zeker een korte procedure: het duurt meestal maar tussen de 5 en 10 minuten. Je kunt in slechts enkele minuten de behandeling te laten doen, en je zal hier weinig last van ondervinden.

Als je na de behandeling wat roodheid of blauwe plekken hebt, kun je deze gemakkelijk camoufleren met make-up.

Botox Behandeling

De lipflip is een behandeling waarbij er een microdosis Botox in de spieren in de bovenlip wordt gespoten om deze te ontspannen, waardoor je lippen er wat groter uit komen te zien. De natuurlijke resultaten verschijnen binnen vijf tot tien dagen en duren tot drie maanden.

Deze behandeling zorgt ervoor dat de bovenlip een beetje ‘uitklapt’, waardoor de lip wat voller lijkt.

Het voegt echter niet het soort volume toe dat je krijgt door fillers, maar het is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een wat subtielere verbetering.

Veel mensen proberen de botox lipflip voor een subtiele lip vergroting, maar als je een echte lip vergroting wilt, kun je beter een filler behandeling overwegen.

De naald die voor botox injecties wordt gebruikt is erg dun, waardoor de meeste mensen slechts heel even wat ongemak van het prikje ervaren. Als je je zorgen maakt, kun je de behandelend arts om een verdovingscrème vragen.

Herstel van de botox injecties is relatief eenvoudig en vereist geen extreme nazorg. Als je klaar bent met de behandeling, kan je gezicht eruitzien alsof je gebeten bent door muggen. Je kunt wat kleine bultjes op je gezicht hebben die zo’n 15 tot 20 minuten aanhouden.

Het belangrijkste wat je moet weten is hoe je de kans kunt verkleinen dat de Botox zich naar andere gebieden verspreid. Volg deze richtlijnen om dat risico te verminderen:

  • Ga voor ten minste 90 minuten niet liggen. Na 90 minuten is de botox namelijk pas gebonden aan de spier. Over het algemeen wordt daarom aangeraden om de eerste 90 minuten rechtop te blijven zitten om het risico op verspreiding te minimaliseren.
  • Niet sporten voor 24 uur. Sporten verhoogt de bloedsomloop in het lichaam, inclusief het gezicht, waardoor je gezicht warm en rood wordt als je traint. Dit verhoogt het risico dat de Botox uit de injectiezone wordt gehaald voordat deze volledig wordt opgenomen in de spier. Dit kan ervoor zorgen dat er minder botox blijft zitten op de gewenste plek, en daardoor kan dit mogelijk het effect van je behandeling verminderen.
  • Wrijf de behandelde gebieden niet in voor vier uur.  Het wordt aangeraden om niets te doen dat druk kan uitoefenen op het behandelde gebied. Dit omvat het dragen van strakke hoeden of het aanbrengen van koude ice packs die op je huid drukken. Als je dit doet, loop je het risico dat de vloeistof beweegt of zich verspreidt wat kan resulteren in verlamming van een nabijgelegen spier. Je kunt je gezicht die nacht zachtjes wassen, maar er wordt aangeraden om het gebruik van eventuele gezicht scrub borstels tot de volgende dag uit te stellen.

 

Wanneer je botox injecties neemt, is er altijd het risico van kneuzingen en blauwe plekken, die tot een week kunnen duren voordat ze weg te gaan. Je kunt de kans op een blauwe plek tot een minimum beperken door vanaf een week voor je afspraak te stoppen met alles wat het bloed verdunt (en niet medisch noodzakelijk is). Dit omvat alcohol, niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s), zoals aspirine en ibuprofen, en visolie en vitamine E supplementen.

Omdat de botox zich moet binden aan receptoren op zenuwcellen om de spieren te ontspannen, zijn de effecten van ervan niet direct merkbaar.

De resultaten beginnen al op dag twee of drie en het kan zeven tot acht dagen duren voordat je het volledige effect van de behandeling te zien krijgt. Dit kan zelfs tot twee weken duren! Veel behandelend artsen zien hun Botox-patiënten na twee weken weer, om de volledige cosmetische resultaten te beoordelen en te zien of ze een touch-up nodig hebben.

De fijne lijntjes in het gezicht blijven zichtbaar verbeteren over een periode van drie tot vier maanden, doordat de spieren ontspannen zijn en niet meer bewegen.

Maar elk persoon is natuurlijk anders, en dus verschillen de resultaten en looptijd ook per persoon. Aangezien het lichaam steeds nieuwe receptoren en neurotransmitters maakt, zal het afnemen van de effecten per persoon verschillen. Terwijl het gemiddelde vaak drie tot vier maanden is, wordt de tijd dat botox aanhoudt door artsen op twee tot zes maanden geschat.

Als je besluit om te stoppen met het nemen van botox behandelingen of een afspraak overslaat, zullen de effecten na verloop van tijd afnemen en zullen je spieren teruggaan naar hun normale bewegingen. Sommige artsen zeggen echter dat een incidentele Botox-pauze zelfs beter is voor je huid in de toekomst.

Gemiddelde kosten botox:
€350

Prijzen van botox variëren tussen:
€70 – €1000

De kosten voor een botox behandeling verschillen sterk per kliniek, maar je kunt verwachten dat je tussen de €5,- en €25,- per eenheid betaalt voor Botox. Het aantal eenheden dat je nodig hebt hangt weer af van hoe diep je rimpels zijn, hoe veel effect je wilt zien, en de grootte van het behandelde gebied. Daarnaast is de prijs natuurlijk afhankelijk van hoeveel gebieden je behandeld wilt hebben.

Botox prijzen kunnen verwarrend zijn. Terwijl sommige artsen de prijs per zone rekenen, rekenen anderen de prijs per eenheid. Zelfs de prijs per eenheid kan variëren afhankelijk van het ervaringsniveau van je behandelend arts, zo kan het zijn dat een beginnende behandelaar minder in rekening brengt dan een ervaren arts.

Het aantal eenheden dat in een gebied wordt geplaatst kan daarnaast ook variëren. Voor de frons rimpels tussen de wenkbrauwen bijvoorbeeld, wordt over het algemeen gesteld dat de juiste hoeveelheid voor de meeste vrouwen gemiddeld 25 eenheden is. Echter kan een jonge vrouw met een klein voorhoofd genoeg hebben aan 10 eenheden, terwijl iemand met een groter voorhoofd of sterkere frons rimpels wel 30 eenheden kan gebruiken. Er is dus geen eenduidige prijs aan te geven voor een botox behandeling, en je kunt het beste de kliniek waar je behandeld wilt worden raadplegen.

Dysport, Xeomin en Jeuveau zijn andere injecteerbare neuromodulatoren die afgeleid zijn van botulinum type A  (botox) en die je vergelijkbare resultaten kunnen geven.

Naast deze stoffen kun je ook injecteerbare fillers zoals Juvederm of Restylane overwegen om volume toe te voegen en rimpels “op te vullen”. Bij sommige mensen met diepere rimpels worden er in eerste instantie al fillers in combinatie met botox aangeraden.

Wanneer je opzoek bent naar een non-chirurgische behandeling om van fijne lijntjes en rimpels af te komen kun je ook een HIFU behandeling overwegen. Hier komen geen naalden of operaties bij kijken.

Als laatste kunnen laserbehandelingen en licht tot middel diepe chemische peelings ook fijne lijntjes en rimpels (inclusief die veroorzaakt door zonneschade – die je überhaupt moet voorkomen) aanpakken. Deze procedures hebben echter veel meer hersteltijd nodig dan Botox.

Naumann, M., & Jankovic, J. (2004). Safety of botulinum toxin type A: a systematic review and meta-analysis. Current medical research and opinion20(7), 981–990. https://doi.org/10.1185/030079904125003962

Nigam, P. K., & Nigam, A. (2010). Botulinum toxin. Indian journal of dermatology55(1), 8–14. https://doi.org/10.4103/0019-5154.60343

Witmanowski, H., & Błochowiak, K. (2020). The whole truth about botulinum toxin – a review. Postepy dermatologii i alergologii37(6), 853–861. https://doi.org/10.5114/ada.2019.82795

Stay in touch

Ontvang updates en Cosmediate nieuws

Andere behandelingen voor je

Tanden bleken
CO2 laser
Liquid facelift
Sculptra
Hamsterwangen
Maagverkleining
Dijbeenlift
Chemische peeling
Lipofilling
CoolSculpting
Halslift
Kaakoperatie
Lip fillers
Permanente make-up
Marionetlijnen
Profhilo
Oorcorrectie
Kaaklijn fillers
Invisalign
Facings
Ooglidcorrectie
Tattoo laseren
IPL laser
Sculptra billen
Dermapen
Fronsrimpel
TCA peeling
Lip flip
Kraaienpootjes
Gummy smile
Plexr
Traangoot filler
Voorhoofdslift
Borst reconstructie
Kin fillers
Face Slimming
Wenkbrauwlift met botox
Facelift
Microneedling
Mommy makeover
Juvéderm
Vampire Facial
Neuscorrectie
Neuscorrectie revisie
Borstverkleining
Liposuctie
HIFU Behandeling
Brazilian Butt Lift
Buikwandcorrectie
Schaamlipcorrectie
Fillers
Borstvergroting
Emsculpt